Raketid näisid olevat hiigelparaadi peateema. Kim Il-sungi pojapoeg, Põhja-Korea praegune valitseja Kim Jong-un tervitas strateegiliste vägede ülemat eraldi, vahendab Reuters.

„Päikese päevale“ pühandatud pidustused leidsid aset Pyongyangi Kim Il-sungi väljakul. Sõduritele järgnesid tankid, mobiilsed raketisüsteemid ja muud relvad.

Lennukid moodustasid taevasse numbri 105.

Erinevalt varasematest paraadidest, mida Kim Jong-un on jälginud, ei paistnud seekord kohal olevat Hiina kõrgeid ametnikke.

Relvaanalüütikute sõnul näidati paraadil uut tüüpi mandritevahelisi ballistilisi rakette.

Paraadil olid ka allveelaevadelt välja lastavad ballistilised raketid. Tegemist oli esimese korraga, kui Põhja-Korea on sellised rakette näidanud. Nende lennuulatus on üle tuhande kilomeetri.

Kim Jong-uni lähedane abi Choe Ryong-hae esines oma kõnes sõjaka hoiatusega USA aadressil.

„Kui Ühendriigid korraldavad meie vastu hoolimatu provokatsiooni, vastab meie revolutsiooniline jõud otsekohe hävitava löögiga ja me vastame täiemõõdulisele sõjale täiemõõdulise sõjaga ning tuumasõjale meie stiilis tuumalöögisõjaga,“ ütles Choe.

Riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, et USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni „tõsine sõjahüsteeria“ on jõudnud „ohtlikku faasi, millest ei saa enam mööda vaadata“.