Islamistide veebilehel avaldatud fotodel on näha organisatsiooni Iraagi ja Levanti Islamiriik (ISIL) maskides võitlejaid laadimas vangistatuid veokitele, enne kui nad sunniti selja taha seotud kätega näoli pikali madalasse kraavi. Viimastel piltidel on vangistatute verised surnukehad, vahendab Associated Press.

Iraagi sõjaväe esindaja kindralleitnant Qassim al-Moussawi kinnitas fotode autentsust ning ütles, et on teadlik kinni võetud Iraagi sõdurite massimõrvadest ISIL-i valduses olevatel aladel. Al-Moussawi ütles Associated Pressile, et sõjaliste ekspertide hinnangul lasid võitlejad maha umbes 170 vangistatud sõdurit.

Pildiallkirjades väidetakse, et „likvideeritud on sadu“, kuid koguarvu ei ole võimalik kohe kinnitada.

Õõvastavad fotod võivad olla löök Iraagi julgeolekujõudude moraalile, kuid need võivad suurendada ka usulahkudevahelisi pingeid. Tuhanded šiiidid on juba reageerinud oma tunnustatuima usujuhi üleskutsele haarata relvad sunniitlike võitlejate vastu.

Väidetavalt tapetud Iraagi sõdurite fotode juures ei olnud kuupäevi ega viiteid kohale, kuid Al-Moussawi ütles, et tapmised leidsid aset Salahuddini provintsis, mille pealinn on Tikrit.

Tapmine on väidetavalt kättemaks ISIL-i väejuhi Abdul-Rahman al-Beilawy tapmise eest. Tema surmast teatasid nii Iraagi valitsus kui ka ISIL veidi enne välkkiirelt alanud rünnakut.

„See on saatus, mis ootab Nouri poolt sunniitidega võitlema saadetud šiiite,“ öeldakse ühes fotoallkirjas Iraagi peaministrile Nouri al-Malikile viidates.

Iraagi võimud püüavad piirata selliste piltide ja islamistide muu sõjalise propaganda levimist sotsiaalmeedias.

Iraagis internetiteenust pakkuva IQ Networksi juht Martin Frank ütles Associated Pressile, et võimud andsid korralduse mitme sotsiaalmeediakanali, sealhulgas YouTube'i, Facebooki ja Twitteri blokeerimiseks. Mässuliste valduses olevatel aladel kästi internet täielikult välja lülitada.