Jeruusalemma Herzli mäe rahvuslikul kalmistul oli leinajate hulgas ka palestiinlaste president Mahmoud Abbas, kes istus teadete kohaselt Peresi perekonna soovil esireas, vahendab AFP.

Haruldase žestina surus Abbas saabudes kätt ja vestles lühidalt ka Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Esindatud oli umbes 70 riiki ning kohale sõitnud külaliste kõrge tase illustreeris austust, mille Peres aastate jooksul pistrikust rahutuviks muutudes ära teenis.

„Mitmel moel meenutas ta mulle 20. sajandi teisi hiiglasi, kellega mul on olnud au kohtuda: mehi nagu Nelson Mandela, naisi nagu tema majesteet kuninganna Elizabeth,“ ütles juudi pigimütsi kandnud Obama.

Matusetseremoonial võttis sõna ka USA endine president Bill Clinton, kes aitas sõlmida Oslo rahukokkulepet Iisraeli ja palestiinlaste vahel 1990. aastal, mille tulemusena Peres Nobeli rahupreemia sai. Clintoni sõnul väitsid Peresi kriitikud tihti, et ta oli naiivne, ülemäära optimistlik unistaja. Ainus, milles nad eksisid, oli Peresi naiivseks pidamine, lausus Clinton.

Netanyahu nimetas Peresit „maailma suurmeheks“.

Netanyahu ja Peres olid poliitilised rivaalid ning Netanyahu meenutas nende hilisõhtust vestlust Iisraeli tuleviku üle.

„Rahu tuleb, Shimon, kallis mees, erakordne juht,“ ütles Netanyahu. „Ma ütlen seda sulle oma südame põhjast.“

Obama, kellel on probleemsed isiklikud suhted Netanyahuga, mainis Abbasi ja ütles, et tema kohalviibimine on žest ja meeldetuletus lõpetamata rahuprotsessi kohta.

Matuseid oli turvamas umbes 8000 politseinikku. Eelnevalt vahistati preventatiivselt nii juute kui ka palestiinlasi, et vältida potentsiaalseid korratusi.

Eelmine kord, kui Iisraelis selline sündmus aset leidis, oli Peresi poliitilise rivaali, kuid Oslo rahuläbirääkimiste partneri Yitzhak Rabini matus 1995. aastal.

Järelehüüded lõppesid enne keskpäeva ning Peresi kirst lasti hauda rahulepete vastu olnud juudiäärmuslase tapetud Rabini oma kõrvale.