Juhtumid leidsid aset tänavu augustis ja septembris Gotlandi saare lähedal, vahendab Helsingin Sanomat.

Uurimislaev Aranda oli mõlemal juhul Rootsi meteoroloogia-ja hüdroloogiainstituudi (SMHI) teaduritega ekspeditsioonil.

Vene mereväkke kuuluv laev tõkestas ja häiris mõlemal korral rahvusvahelistes vetes väidetavalt Soome laeva erineval moel, vahendas Soome keskkonnainstituut (SYKE) oma laupäeval ilmunud uudiskirjas.

Esimest korda leidis intsident aset 2. augustil, kui Venemaa sõjalaev kutsus kahel korral Arandat raadio teel üles kurssi muutma. Esimesele kutsungile Aranda reageeris ja muutis oma kurssi, teisele enam mitte. Toona nägid laeval olnud inimesed väidetavalt ka allveelaeva pinnale tulekut.

Teine juhtum leidis aga aset 2. septembril. Siis lähenes Venemaa helikopter mitu korda Aranda suunas ning seejärel võttis Vene sõjalaev suuna Arandale ja möödus alusest väga lähedalt. Aranda säilitas kõigest hoolimata enda kursi ja kiiruse.

Intsidentide ajal olid Arandal Rootsi teadlased ning samuti laevakompanii VG-Shipping meeskond. Nende sõnul oli kogemus ehmatav.

"Eriti teine kord oli väga ehmatav. Alguses lähenes helikopter Arandale, ning pärast sõitis laev otse peale. See sõitis Arandast nii lähedalt mööda, et teadlased ja meeskond tundsid end väga ebamugavalt," rääkis Soome keskkonnaagentuuri juht Lea Kauppi ja lisas, et ta sai intsidentide kohta raporti reedel.

Laeva omanike sõnul toimusid mõlemad juhtumid päevasel ajal ja teisi laevu läheduses ei olnud.

Aranda on samas kohas tänavu juba mitu korda proove võtnud ja see on kooskõlastatud kõikide vajalike osapooltega.

STT teatas laupäeval ka, et Soome mereväe komandör Markus Aarnio sõnul võisid venelased toona teha allveelaeva katsetusi.

Soome võimude sõnul on neid teateid ka teistest allikatest kinnitatud ja neid sündmusi uuritakse põhjalikult.

Soome kaitseminister Carl Haglund peab neid juhtumeid tõsisteks ja leiab, et Vene pool peab neid selgitama.

Soome välisministri sõnul on tegemist rahvusvahelistes vetes aset leidnud juhtumitega ja nendega tegelemine kuulub kaitsejõudude valdkonda.

"Kui asi nõuab aga sekkumist, näiteks Vene suunal, siis välisministeerium astub vastavad diplomaatilised sammud," ütles Soome välisministeeriumi kriisi-ja julgeolekuüksuse juht Mikko Kinnunen.