Erinevad kanalid vahendavad, et kolmapäeva pealelõunal on hakanud Serbia-Ungari piiril toimuma kokkupõrked põgenike ja Ungari võimuesindajate vahel.

Erinevate allikate andmetel üritasid põgenikud Horgose piiripunkti ehitatud aiast läbi murda. Seepeale kasutas politsei pagulaste vastu veekahureid ja pisargaasi.



Ungari sulges oma piiri esmaspäeva keskööl, sundides põgenikud piiri ületama läbi kahe transiittsooni. Eelmisel nädalal vastu võetud seaduse kohaselt, muudeti igasugune piiriületus väljaspool selleks ette nähtud kahte ületuskohta illegaalseks.

Transiittsoonidesse saabuvate põgenike assüülitaotlused vaadatakse läbi ning tagasi lükatud avaldustega Serbiast pärit põgenikke riiki ei lubata. Teisipäeval lükati tagasi 13 inimesed taotlused.

Hetkel pole teada, kui paljudele piiriületajatele antakse põgenikustaatus. Ungari peab Serbiat rahumeelseks riigiks ning seetõttu ei pruugi sealt tulenevad pagulased assüülisaamise kriteeriumidele vastata.

Ungaris on välja kuulutatud kriisiolukord, mis tähendab, et vajadusel on võimalik kaasata politsei toetamiseks sõjavägi.

Eile vahistasid Ungari võimud ligi 200 ebaseaduslikku piiriületajat.

ÜRO Põgenikeagentuuri teatel puudub neil ligipääs riigile.

Hungarian police use water cannon & tear gas on crowd of migrants at Hungary-Serbia border http://t.co/0ST5ytPkJx http://t.co/pEt5Id4CqI
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) September 16, 2015