Kõik 13 inimest on elus, kinnitas kuberner pärast Chiang Rai provintsis asuvates Tham Luangi koobastes toimunud mammutoperatsiooni läbimurde saavutamist.

AP fotodel on esialgu näha vaid rõõmust rõkkavaid vanemaid.

Päästjad lootsid, et koopasse lõksu jäänud poisid ja nende treener leiavad kaitset üleujutuse eest mõne kõrgema koha peal koopa sees, ja tundub, et nii see ka läks.

BBC on suutnud kätte saada esimese foto leitud lastest.

Kuberneri sõnul jätkatakse koopast vee väljapumpamist samal ajal, kui koopasse saadetakse arstid ja õed, et kontrollida poiste ja nende treeneri tervist.

"Kui arstid ütlevad, et nende füüsiline seisund on piisavalt tugev, et neid liigutada, siis tuuakse nad koopast välja," sõnas kuberner. "Me hoiame neil silma peal seni, kuni nad saavad kooli naasta."

Tuukreid takistasid otsingutel tõusev vesi ja muda. Paraku ei lase need ka poistel esialgu välja pääseda. Nad peaksid läbima ohtlikke, muda tõttu läbipaistmatu veega täidetud koridore, mida pole seni õnnestunud tühjaks pumbata.

Selgeks on saanud, et kui poisid tahavad peagi vabadusse saada, peavad nad õppima sukelduma ja vee all ujuma.

Teine variant on koobastes veel mitmeid kuid oodata, kuni veetase ise alaneb. Üleujutused on seal vihmase aja jooksul tavalised, mis võivad kesta halvimal juhul kuni oktoobrini.

Päästjad on neid varustanud ravimite ja toiduga, millest jätkub vähemalt neljaks kuuks.

Koopasse lõksu jäänud 12 poissi on Moo Pa ehk Metssea nime kandva jalgpallimeeskonna liikmed.

Nende 25-aastane abitreener on tuntud selle poolest, et viib poisid aeg-ajalt päevastele väljasõitudele, sama koobast külastati näiteks ka kaks aastat tagasi.

Meeskonna noorim liige on 11-aastane ja alustas jalgpalliga seitsmeaastaselt.

Poisid ja nende treener sisenesid Tham Luang Nang Noni koopasse Chiang Rai provintsis 22. pärastlõunal. Koopakompleks on mitme kilomeetri pikkune kitsaste käikude süsteem ja on teada, et see ujutatakse vihmaperioodil üle.