Reedel otustati ohvrite mälestuseks üle riigi välja kuulutada kolm päeva (23.-25. novembrini) kestev leinaaeg, edastab uudisteportaal Läti Delfi.

Täna kella kümme ajal hommikul peetakse kogu Lätis kolm leinaminutit.

Eesti valitsus otsustas eilsel erakorralisel istungil, et pühapäeval heiskavad ka kõik Eesti riigiasutused lipud leinalipuna. Ühtlasi kutsus valitsus ka kõiki teisi üles heiskama solidaarsuse märgiks leinalipud, et avaldada kaastunnet Riia kaubanduskeskuses hukkunute lähedastele ja kogu Läti rahvale.

Kogu reedese päeva vältel külastas õnnetuspaika hinnanguliselt sada tuhat riialast, aia taha jäeti ohtralt lilli ja küünlaid, sajad tormasid verd annetama.

Rusude alla jäänute lähedased ootasid seal samas iga väiksematki infokildu.

Läti meedia hinnangul võib rusude alt välja tulla veel kuni 10 inimest.

„Ilmselt on nad kõik surnud. Me loodame, et on veel ellujäänuid, aga enam kui ööpäev hiljem ei ole võimalused just suured,“ ütles Riia linnapea Nils Ušakovs.

Läti siseminister Rihards Kozlovskis ütles õhtul, et õnnetus juhtus inimsüül.

„Siin pole juttu mingitest tormidest või maavärinatest. Hoone varises kokku rahulikul ajal. See tähendab, et keegi on ka süüdi. Terroriakt on välistatud, kohapeal on hästi näha, et rikuti ehitusnormatiive,” ütles minister.

ÜLEVAATLIKULT POEVARINGUST

Õnnetus juhtus Zolitūde linnaosa kaupluses neljapäeval kella kuue paiku, kui seal oli palju rahvast. Enne õnnetust töötas korduvalt häiresireen, kuid pole teada, kas selle tõttu ka kliente poest välja suunati. Eile enne keskpäeva kinnitas Maxima pressiesindaja, et kuna töötas tuletõrjesireen, aga põlengut kusagilt ei avastatud, siis täielikku evakuatsiooni kordagi ei tehtud.

Kõigepealt varises sisse Maxima katus peaaegu kogu 500 ruutmeetri ulatuses. Veidi hiljem, kui kohale jõudsid päästetöötajad, varises sisse ka üks sein, mille tõttu saidki üheksa tuletõrjujat kannatada ja kolm päästjat surma.

Eile ennelõunal esitas politsei ka kolm peamist tragöödia põhjuse versiooni: hoone projekteerimisvead, rikkumised ehitusel ja ehitusmaterjalide kuhjamine katusele. Kaubahalli projekteerija sõnul aga järgiti kõiki nõudeid. Ehitusfirma eitab täielikult ka hoone madalat ehituskvaliteeti. Õnnetust uurib politsei.