Verine intsident leidis aset Eesti aja järgi kella 17-20 ajal, kui tuhanded inimesed tulid
üleskutset järgides tänavatele meelt avaldama ja neil politseiga konflikt tekkis, vahendas portaal Al Jazeera English.

Uudisteagentuuri AP korrespondendi sõnul oli vägivalla epitsenter jätkuvalt Kairos, siiski tuli rahutusi ette ka väljaspool pealinna. Kairost oli kella 21 ajal endiselt kuulda kõva tulistamist, muide hommikupoolikul lubas siseministeerium sõjaväel kurjakuulutavalt kasutada lahingumoona, et kaitsta iseennast ja riigiasutusi.

Egiptuse islamistid kutsusid varem seoses protestilaagrite verise laialiajamisega üles tähistama reedel meeleavaldustega "raevu päeva".

Tohtu veresaun kolmapäeval nõudis 638 inimese elu

Kolmapäeval hukkus siseministeerium andmetel Egiptuses 638 inimest, tõenäoliselt oli aga hukkunuid egiptlasi rohkem, sest kokku loeti ainult surnukuuri jõudnud laibad. Lisaks egiptlastele jõudis surnukuuri ka mitu välisajakirjanikku, kes sõjaväe või vennaskonna poolt tänaval maha lasti.

Kolmapäevane verevalamine sai alguse sellest, kui sõjavägi asus väevõimuga tühjendama mitut vabariikliku kaardiväe peahoone lähedal asuvat protestilaagrit, kus avaldati meelt president Morsi tagandamise vastu.

Sõjavägi ründas kahte protestilaagrit soomukite ja buldooserite toel ning lasi meeleavaldajate suunas pisargaasi, mõlemast laagrist oli kuulda ka ohtralt tulistamist. Meeleavaldajad ründasid vastu kivide ja süütepudelitega.

Osa endise presidendi toetajatest süüdistavad tema kukutamises Egiptuse kopti kristlasi, kes moodustavad riigi elanikkonnast kümme protsenti, kolmapäeval põletati kinnitamata andmetel maha 20 kirikut.

Kuuks ajaks kuulutati pealinnas ja kümnes teises provintsis välja eriolukord ja öine liikumiskeeld. Eesti välisministeerium soovitab tungivalt reisimist riiki vältida, püsivalt viibib riigis aga vähemalt poolsada eestlast.