”Jätkame kella 12 ajal päeval päästeoperatsiooni Zolitūde kaubanduskeskuses kontrollitud varingutega,” andis kella 10 ajal pressikonverentsil teada siseministeeriumi kantsler Ilze Petersone-Godmane.

Reedel veidi enne kella kuut õhtul varises Maxima kaubanduskeskuses kokku järjekordne osa katusest, misjärel otsustati, et päästeoperatsioon on muutunud liiga ohtlikuks ja sellega ei ole enam võimalik jätkata.

Ükski päästetöötaja kolmanda suurema varingu tõttu viga ei saanud.

Öösel viidi siseministeeriumi nõudmisel läbi nõupidamisi ehitusinseneride ja teiste ekspertidega, et otsustada, kuidas on võimalik päästetöödega jätkata.

Läbi on vaja sõeluda veel umbes 80 ruutmeetri suurune ala, mis on päästetöötajate hinnangul kõige ohtlikum, kirjutab uudisteportaal Läti Delfi.

Rususid on seal ligi nelja meetri paksuselt ning vaja võib minna inseneride abi.

”Päästjad ei pea enam töötama käsiti, kontrollitud varingutega on kergem pääseda kõige ohtlikumasse kaubanduskeskuse ossa ja päästjatel võimalik vältida oma eluga riskimist,” selgitas ministeeriumi kantsler.

Maxima varingus sai surma 54 inimest ja vigastada rohkem kui 40 kohalikku elanikku. Lootus leida rusude alt veel ellujäänuid on täielikult kustunud.
Hukkunute seas on ka üks Armeenia ja kaks Vene kodanikku.

ÜLEVAATLIKULT POEVARINGUST

Õnnetus juhtus Zolitūde linnaosa kaupluses neljapäeval kella kuue paiku, kui seal oli palju rahvast. Enne õnnetust töötas korduvalt häiresireen, kuid pole teada, kas selle tõttu ka kliente poest välja suunati. Reedel enne keskpäeva kinnitas Maxima pressiesindaja, et kuna töötas tuletõrjesireen, aga põlengut kusagilt ei avastatud, siis täielikku evakuatsiooni kordagi ei tehtud.

Kõigepealt varises sisse Maxima katus peaaegu kogu 500 ruutmeetri ulatuses. Veidi hiljem, kui kohale jõudsid päästetöötajad, varises sisse ka üks sein, mille tõttu saidki üheksa tuletõrjujat kannatada ja kolm päästjat surma.

Reede ennelõunal esitas politsei ka kolm peamist tragöödia põhjuse versiooni: hoone projekteerimisvead, rikkumised ehitusel ja ehitusmaterjalide kuhjamine katusele. Kaubahalli projekteerija sõnul aga järgiti kõiki nõudeid. Ehitusfirma eitab täielikult ka hoone madalat ehituskvaliteeti. Õnnetust uurib politsei.