Tegemist oli katsega kukutada Leedu seaduslik riigivõim, mis oli Leedu Nõukogude Liidust sõltumatuks kuulutanud, teatab Leedu Delfi.

Sõjaväelastel õnnestus teletorn ning televisiooni- ja raadiomaja vallutada, kuid nad ei söandanud rünnata mitmetuhandepealist rahvahulka, kes olid asunud ülemnõukogu hoonet kaitsma.


Programmi „Võitlus rahvaste vabaduse eest” raames toimub neil päevil kogu Leedus mitmeid üritusi, mis on pühendatud teletorni ründamise 20. aastapäevale.

Hommikul süüdatakse koolide, riigiasutuste, saatkondade ja elumajade akendele küünlad ja Leedu raadio kannab üle kodanikuõpetuse tunni.

Seimis toimub pidulik istung, millel esinevad president Dalia Grybauskaitė, tollase ülemnõukogu ja asutava seimi esimees Vytautas Landsbergis, kardinal Audris Juozas Bačkis, 1991. aastal hukkunud Titas Masiulise õde Giedrė Prialgauskienė, Vene ajaloolane, poliitik ja ühiskonnategelane Juri Afanasjev, USA kongresmen Richard Durbin ning Islandi endine välisminister ja Leedu taasiseseisvumise esimene tunnustaja Jón Baldvin Hannibalsson.


Vilniuse Katedraali väljakult Gediminase prospekti mööda Vabaduse väljakule toimub rongkäik „Lipp tanki vastu”, mis lõpeb piduliku lipuheiskamisega.

Vilniuse, Alytuse, Kaunase, Kedainiai, Marijampolė ja Rokiškise kalmistutel toimuvad vabadusvõitlejate mälestustseremooniad.

Õhtul toimuvad Vilniuse katedraalis ja teistes Leedu kirikutes missad ja jumalateenistused.

Päeva lõpetuseks toimub Kaunases professor Giedrius Kuprevičiuse teatraliseeritud poeetilise oratooriumi „Igavene valgus” esiettekanne. Teos on pühendatud 13. jaanuari sündmuste ohvritele.

13. jaanuari öösel 1991. hukkusid teletorni juures Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis ja Vytautas Vaitkus.