Ametivõimudel tuli aga sekkuda, kui rahutu Chemnitzi tänavatel moodustus vastumeeleavaldus, millel avaldati vastukaaluks toetust immigratsioonipoliitikale konservatiivist Angela Merkeli juhtimisel, vahendab uudistekanal BBC.

Õhtu jooksul kogunes tänavatele oma arvamust avaldama kuni 10 000 inimest, kellest osa püüdis tarvitada ka vägivalda, kähmeldes politseinikega.

Telekanal ARD teatel sai vigastada vähemalt üheksa inimest, kuigi teadaolevalt mitte keegi raskelt, ning meeleavalduselt toimetati minema suisa kolmsada inimest, kellel oli probleeme rahumeelseks jäämisega.

Aktsioonidel nõuti valitsusjuht Angela Merkeli tagasiastumist ja skandeeriti „Meie oleme rahvas“, vastuaktsioonidel aga kutsuti üles loobuma hingelisest kurjusest ja tolereerima erisugust.

Ametivõimude valmisolek võimalikele agressioonidele reageerida oli sel korral väga kõrge: kohapeal oli politsei lisajõude viiest teisest liiduriigist ja föderaalpolitseist pärast esmaspäevast möödapanekut, kui olukorda ei suudetud kontrollida, sest kohalik politsei jäi meeleavaldajate vastu ilmselgesse vähemusse (kaheksa tuhat protestijat ja pooltuhat politseinikku).

Alguse sai meeleavalduste laine pärast seda, kui 22-aastane iraaklane ja 23-aastane süürlane tapsid eelmisel nädalavahetusel Chemnitzi tänaval noahoopidega 35-aastase sakslase Daniel Hilligi.

Vahistamise järel tuli politsei teatel äärmuslike vaadetega inimesi Chemnitzi kõikjalt Saksamaalt, misjärel hakkas saabuma teateid kallaletungidest ja agressiivsest käitumisest välismaise välimusega inimeste vastu.