Järgmisel nädalal möödub 200 aastat Waterloo lahingu lõpust, kus üle Euroopa liitunud tolleaegsed suurvõimud võitsid lõplikult Prantsusmaa keisri Napoleon I väed.

Sel puhul kavatseb Belgia alates 18. juunist käibele lasta aastapäeva tähistavad erimündid. Ja tõesti, tegemist on erakorralise nähtusega, sest müntide nimiväärtuseks on pressitud 2½ eurot.

Müntide valmistamisega on Belgias olnud üpris kiire, sest paari kuu eest selgus, et Prantsusmaa erutub kaks sajandit aset leidnud sündmustest veel tänapäevalgi.

Belgia keskpank lasi juba varem valmistada kokku vähemalt 170 000 2-eurost erikujundusega käibemünti suure lahingu mälestuseks. Kui aga Pariisis märtsis asjast teada saadi, anti Belgia vastu väike bürokraatlik lahing.

Prantsuse võimud esitasid ametliku protesti, milles teatasid, et nende jaoks kujutab Belgia plaan Waterloo lahingut sel viisil tähistada negatiivset sümbolit. Lisati, et sellise mündi käibelelaskmine võib Prantsusmaal põhjustada vastakaid tundeid „ajal, mil eurotsooni riigid üritavad tugevdada ühtsust ja koostööd“.

Belgial ei jäänud muud üle, kui juba valmis tehtud mündid taas üles sulatada, sest eurotsooni reeglite järgi peavad kõik ühisraha kasutavad riigid regulaarsetes vääringutes olevad rahakavandid heaks kiitma.

Ent siiski ei jäetud suursündmuse numismaatilist tähistamist asja sinnapaika. Reeglid ei ütle midagi ebaregulaarses vääringus olevate müntide vermimise ja käibelelaskmise kohta ja seega tegid belglased oma plaani väikese kavalusega ringi ja asuvad peatselt välja laskma 2,5 euroseid münte.

Münte vermitakse 70 000 tükki ja need on Belgias igapäevaselt maksvad. Samas arvatakse, et enamuse neist napsavad siiski omale mündikogujad.

Belgia rahandusminister Johan Van Overtveldt kinnitas eilsel 2,5 euroste müntide tutvustusüritusel, et eriskummalise raha väljalaskime ei toimu siiski Prantsusmaa ärritamiseks. „Eesmärgiks pole vanade tülide elluäratamine. Tänapäevases Euroopas on olulisemaid asju, millega tegeleda,“ rääkis minister.

Ta lisas siiski, et Waterloo aastapäevast ei saa üle ega ümber. „Hiljutises ajaloos pole teist niisugust lahingut, mis oleks nii oluline või pakuks võrreldavat kujutlusainet.“