Rooma kesklinna oli Berlusconi valitsusaja lõppu tervitama tulnud tuhandeid inimesi, kandes teda pilkavaid loosungeid ja plakateid.

President Giorgio Napolitano võttis pärast presidendipalees toimunud kohtumist Berlusconi lahkumisavalduse vastu. Quirinale palee juurde kogunenud rahvahulk muutus sedavõrd taltsutamatuks, et Berlusconi oli sunnitud paleest külgukse kaudu salaja lahkuma ja oma eraresidentsi naasma, vahendab BNS.

Itaalia kõige kauaaegsema peaministri tagasiastumist tähistanud inimeste seas valitses peomeeleolu, nad laulsid, tantsisid ja avasid šampanjapudeleid. Osa rahvahulgast liikus kärarikast kogunemist jätkama Berlusconi residentsi juurde.

Paremtsentristlikku valitsust juhtinud Berlusconi, kellel ei õnnestunud teisipäevasel tähtsal parlamendihääletusel enamust võita, esitas tagasiastumispalve pärast seda, kui parlament oli heaks kiitnud reformikava, mida Euroopa Liit nõuab euroala suuruselt kolmanda majanduse päästmiseks ja võlakriisi laienemise vältimiseks.

Uueks valitsusjuhiks saab tõenäoliselt endine eurovolinik ja mainekas majandusteadlane Mario Monti. President Napolitano alustab konsultatsioone poliitiliste liidritega pühapäeva hommikul ning teeb ilmselt õhtul Montile ülesandeks valitsus moodustada.

Mitmetesse finants- ja seksiskandaalidesse mässitud Berlusconi tagasiastumist on nõutud nädalaid.

Lõppeval nädalal jõudis eurotsooni võlakriisi keskmes oleva Itaalia majandus krahhi lävele, kui riigi kümneaastaste võlakirjade tootlus tõusis 7,6 protsendini ehk tasemeni, mis sundis Iirimaad, Portugali ja Kreekat rahvusvahelist abi paluma.

Kolmapäeval Napolitano poolt eluaegseks senaatoriks nimetatud Monti paneb tõenäoliselt kokku väikese tehnokraatide valitsuse. Et korralisi valimisi pole kavas enne 2013. aastat, oleks tehnokraatide kabinetil valulike majandusreformide läbiviimiseks aega 18 kuud, kuid selleks on vaja parlamendi tuge.

USA president Barack Obama, Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde jt liidrid on väljendanud lootust, et Itaalia uus kabinet saab kiiresti paika. Selgust valitsuse osas loodetakse finantsurgude avamise ajaks esmaspäeval.

Ent kuna Berlusconi erakond Vabaduse Rahvas (PDL) on lõhenenud Monti pooldajateks ja vastasteks ning PDL-i peamine liitlane Põhjaliiga on teatanud opositsiooni minekust, võib laiapõhjalise toetuse saavutamine parlamendis osutuda raskeks.

Monti kandidatuurile on avaldanud toetust suurim opositsioonierakond Demokraatlik Partei ja mitu väiksemat rühmitust, samuti mõjukas tööandjate liit Confindustria, mis on hoiatanud, et Itaalia seisab katastroofi lävel.

Itaalia suurim päevaleht Corriere della Sera hoiatas laupäeval, et uue valitsuse toetamisest keeldudes mängitakse tulega ning turgudel puhkeb taas kaos, kui uus valitsus nädala alguseks koos ei ole.

"Kui Itaalia raiskab Berlusconi oodatava tagasiastumise järel aega, ohverdame ennast finantsspekulatsioonide altarile," hoiatas ajaleht juhtkirjas.

Kui parlamendi enamus vahevalitsuse moodustamist ei toeta, on president Napolitano sunnitud välja kuulutama ennetähtaegsed valimised.