2006. aastal insuldi saanud ja pärast seda kaheksa aastat koomas olnud Sharon suri laupäeval 85-aastaselt, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Ennelõunal toimus Jeruusalemmas mälestusteenistus, mille pikka väliskülaliste nimekirja kuulusid USA asepresident Joe Biden ja Briti endine peaminister Tony Blair.

Knesseti esisel väljakul toimuv tseremoonia algas traditsioonilise juudi mälestuspalvega.

"Sa ei puhanud eales oma rahva teenimisel, oma riigi kaitsmisel ja selle õitsengule viimisel. Sa kaitsesid seda maad nagu lõvi," ütles Iisraeli president Shimon Peres järelehüüdes. "Sinu kodumaa võtab sind oma ajaloo rüppe, millele sa lisasid unustamatu peatüki."

"Me ei olnud Arikiga alati ühel meelel," tunnistas oma järelehüüdes Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes nimetas Sharoni sellegipoolest "üheks Iisraeli suurtest sõjameestest".

"Ta oli pragmaatik. Tema pragmatismi juured olid sügaval tema tunnetes juudiriigi ja -rahva vastu," lisas peaminister.

Biden rääkis kõnes oma pikaajalisest sõprusest Sharoniga ja tunnistas, et tema surmaga "oleksin nagu kaotanud pereliikme". Biden meenutas, et Sharoniga Iisraeli julgeolekust rääkides sai ta aru, kuidas sõber oli saanud hüüdnimeks "Buldooser".

"Ta oli alistamatu," ütles USA asepresident. "Nagu kõigil ajaloolistel rahvajuhtidel, nagu kõigil suurtel liidritel, oli ka temal põhjatäht, mis talle teed näitas, ja millest ta minu arvates eales kõrvale ei kaldunud. Tema põhjatäheks oli Iisraeli riigi ja juudi rahva püsimajäämine."

Biden tunnustas ka Sharoni vaprust Gazast lahkumise otsuse langetamisel. "Selleks oli vaja tõelist poliitilist julgust. Ma ei tea raskemat ega vastuolulisemat otsust, mille ta langetas. Kuid ta uskus selle vajalikkusse ja astus selle sammu. Oma rahva julgeolek oli alati Ariki vankumatu missioon," ütles asepresident.