NIMI: Hugo Rafael Chávez Frias

TIITEL: Venezuela Bolívari Vabariigi president

SÜNDINUD: 28. juulil 1954 Venezuela lääneosa tasandikel Sabanetas

HARIDUS: käis riiklikes koolides ja astus 1971. aastal kadetina Venezuela sõjaväeakadeemiasse

ENNE PRESIDENDIKS SAAMIST: langevarjuri ja sõjaajaloo õpetajana hakkas Chávez vaikselt organiseerima rahulolematute sõdurite võrgustikku. 1992. aasta 4. veebruaril korraldati riigipöördekatse president Carlos Andrés Pérezi vastu. See ebaõnnestus. Chávez seisis silmitsi 30-aastase vanglakaristusega, kuid järgmine president andis talle enne kohtuprotsessi armu

CHÁVEZ PRESIDENDINA: valiti ametisse 1998. aasta 6. detsembril ja andis ametivande 1999. aasta 2. veebruaril. Võeti vastu uus põhiseadus, mis pikendas presidendi ametiaega viielt kuuele aastale. Chávez sõlmis liidu Kuubaga ja kritiseeris üha rohkem USA-d. 2002. aastal korraldati tema vastu ebaõnnestunud riigipööre, misjärel koondas enda kätte üha rohkem võimu ja muutus läänepoolkera häälekaimaks vasakpoolseks juhiks. Saatis abi liitlasriikidele ning abistas kodumaal vaeseid sotsiaalprogrammidega. Valiti 2006. ja 2012. aastal ametisse tagasi.

PEREKOND: kaks korda abiellunud ja lahutanud. Neli last ja neli lapselast. Üks tütardest, María või Rosa, oli ametlikel üritustel alati isa kõrval, täites mitteametlikult esileedi ülesandeid.

TSITAAT: „Mulle teeb kõige rohkem haiget vaesus ja see on viinud selleni, et minust on saanud mässaja,“ ütles Chávez 2007. aastal.