"Andes au hukkunute mälestusele usume, et süüdlased saavad tõepoolest karistatud. Selles ei tohi kahelda. Aeg on tõe ja õigluse teenistuses. Inimsusevastased kuriteod ei aegu," ütles riigipea neljapäeval seimis pidulikul üritusel BNS-i vahendusel.

Grybauskaitė rõhutas, et iga riigi ajaloos on päevi, mil pannakse proovile rahva tahe, ühtsus, meelekindlus, kui otsustatakse riigi kõigi elanike saatus. Leedu jaoks oli selliseks päevaks 13. jaanuar 1991. aastal.

"Vabadust meile ei kingitud, me pidime selle kätte võitma ja seda kaitsma. 13. jaanuar nõudis ohvreid. Dessantväelased ründasid öösel, olles tankide ja soomustransportööride numbrid üle värvinud, kartes valgust nagu tõde. Nad ei tahtnud, et neid tuvastataks, sest tundsid ja teadsid, et panevad toime kuriteo. Nad tapsid relvituid inimesi. Ent jõud ei olnud mitte nende, vaid meie poolel, sest tõde tegi meid tugevaks ja vabaks," ütles president.

Samuti rõhutas ta, et Leedu iseseisvuse taastamise eest võidelnud Sąjūdise liikumise eesmärk - luua vaba, edumeelne Euroopa riik - ei ole veel saavutatud.

Leedu tähistab 13. jaanuaril vabaduse kaitsjate päeva. 20 aastat tagasi hukkus nõukogude sõjaväe rünnakus Vilniuse teletornile 14 inimest.

Veresaunas kahtlustatavad varjavad end seniajani Venemaal ja Valgevenes. Minsk ja Moskva keelduvad neid Leedule välja andmast.