Peale uue aasta saabumist ja ametlikule Riia ilutulestikule kaasaelamist, kuulutasid Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Eesti valitsusjuht Andrus Ansip ametlikult välja euroajastu alguse lõunanaabrite juures.

Peaministrid võtsid spetsiaalsel tseremoonial pangaautomaadist välja riigi esimesed eurokupüürid. See juhtus umbes kolmveerand tundi peale südaööd.

Nii Dombrovskis kui Ansip võtsid välja 10 eurosed kupüürid. Tallinnas, kolm aastat tagasi, võeti teatavasti automaadist esimesena 20-eurosed kupüürid.

Enne esimeste eurode väljavõtmist näidati Läti televisioonis eri EL-i riigijuhtide pöördumisi kõige uuema, 18. ühisrahaga liitunud riigi tervituseks. Esimesena kõlas peaminister Andrus Ansipi eestikeelne tervitus.

Kuivõrd Ansip oli aga lisaks isiklikult kohal, võttis ta sõna kõnevoorus veel teist korda. Vahetult Dombrovskise kõne järel pöördus Ansip kohaolnute poole läti keeles, teenides sellega ära ürituse publiku kõige suurema aplausi.

Lisaks olid tseremoonial kohal veel Läti rahandusminister Andris Vilks ja keskpanga president Ilmars Rimsevics.

Kolme aasta eest, kui Eesti ühines eurotsooniga, võtsid esimesed eurod Tallinnas sümboolselt välja Eesti, Läti ja Leedu peaminister üheskoos. Kuid viimasel ajal mitmes küsimuses - nagu uue tuumajaama ehitus või Rail Balticu trassivalikud - Eesti ja Lätiga ragistanud Leedu valitsusjuht oli seekordsetelt pidustustelt Riias väljapaistvalt puudu.