Costa Rica on täna täielikum. Täna täidab riik selle osa endast, mis ei olnud meiega,” ütles Costa Rica president Luis Guillermo Solís pressikonverentsil, kus esemete naasmine teatavaks tehti, vahendab AFP.

Esemed konfiskeeriti Venezuelas Männililt aastatel 2009-2014. Männili maja Caracases oli nagu väike muuseum.

Costa Rica rahvusmuuseumi kaitse- ja kultuuriosakonna juhataja Marlin Calvo ütles pressikonverentsil, et Männiliga peetud võitluse kaudu esemete tagasisaamiseks saadi õppetund, mida teha ja milliseid tõendeid teisele riigile esitada.

Esimesed 57 eset kollektsioonist konfiskeeris 2009. aastal Venezuela toll, kui Männil püüdis esemeid USA-sse viia. Ülejäänud konfiskeeriti tema majast 2014. aastal. Männil suri Costa Ricas 2010. aastal.

Harry Männil

„Me oleme tagasi saanud meie Kolumbuse-eelsete inimeste teadusliku ande, ideoloogia, maailmavaate väljendused, mis on kõik kogutud sellesse kollektsiooni, mis nii palju aastaid oli väljaspool meie piire ja kannatas nii palju alandusi nende käes, kes omandasid ebaseaduslikult selle tähtsa osa meie ajaloost,” ütles president Solís.

Esemed lahkusid Venezuelast 24. detsembril laevaga ja saabusid Costa Ricasse 2. jaanuaril. Eile anti need üle rahvusmuuseumile.

Costa Rica kultuuriministri Silvie Duráni sõnul saadi esemed tagasi tänu Ladina-Ameerika riikide koostööle.