26-aastasele Esteban Santiagole esitati eile USA föderaalprokuratuuri poolt kriminaalsüüdistus, mille alusel süüdistatakse teda rahvusvahelises lennujaamas korraldatud surmaga lõppenud vägivallaaktis, vahendab uudistekanal BBC.

Seaduse kohaselt saab süüdimõistetut selle kuriteo eest karistada kuni eluaegse vangistuse või surmanuhtlusega.

Esteban Santiago

Iraagi sõja veteran Santiago saabus reedel Floridas asuvasse Fort Lauderdale'i lennujaama Alaska lennult. Ta haaras pagasialal oma kotist 9mm poolautomaatse käsirelva ja avas valimatult inimeste pihta tule, tappes viis ja vigastades veel kaheksat inimest.

Mees võeti kinni vahetult pärast tulistamist ja teda küsitleti pikalt. Sõjaveterani ootab tulistamise eest föderaalsüüdistus, sõnas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) esindaja, kelle sõnul võis üks mehe motiive olla ka terrorism.

Tulistaja, kes kandis t-särki kirjaga „Star Wars“, ei öelnud veretöö toimepanemise ajal ühtegi sõna.

Mees kuulus USA kaitseministeeriumi andmetel aastatel 2007-2016 Puerto Rico rahvuskaarti ja Alaska rahvuskaarti ning käis Iraagi missioonil aastatel 2010-2011. Teenistusest vabastati ta mõne kuu eest teadaolevalt ebarahuldava töö eest.

Novembris ilmus Santiago FBI kontorisse Anchorage'is ja käitus ettearvamatult. Ta ütles, et tema mõistust kontrollib USA luureteenistus ja see sunnib teda vaatama terroriorganisatsiooni Islamiriik propagandafilme.

Tulistaja tädi ütles telekanali MSNBC vahendusel, et Santiago naasis missioonilt „teistsuguse inimesena“. Santiago venna sõnul sai mees hiljuti psühholoogilist ravi. Ka FBI teatel suunati ta psühhiaatriahaiglasse kontrolli.