Filipiinide presidendivalimised peetakse maikuus.

Keskkoolist välja langenud ja 1950. aastatest saadik märulifilmides esinenud, ilma igasuguse poliitilise kogemuseta Poe on endise filmistaarist presidendi Joseph Estrada lähedane sõber. Hiljutise küsitluses edestas ta napilt telediktorist senaatoriks tõusnud Noli de Castrot. Poe oli seni hoidnud madalat profiili, kuni lõhestunud opositsiooniparteid ühist kandidaati otsisid.

“Mina, Fernando Poe noorem, võtan alandlikult vastu presidendikandidaadiks nimetamise,” teatas Filipiinide John Wayne’iks nimetatud näitleja pressikonverentsil.

Poe pressikonverentsil osales hulk endise diktaatori Ferdinand Marcosega seotud erukindraleid. Filmistaari kandidatuuri toetab vähemalt 50 endist kõrgemat ohvitseri, ütlesid nad Reutersile.

“Poe on riigi ühendamise katalüsaator,” kinnitas erukindral Jaime Echevarria.

Oma asepresidendikandidaadi ja programmi kavatseb ta avaldada järgmisel nädalal.

Arroyo on küsitluste järgi kolmandal-neljandal kohal, finantsanalüütikud aga peavad teda tunduvalt paremaks valikuks kui Poed, kuna riigil tuleb toime tulla tohutute võlgadega, tugevdada nõrka peesot ja ligi tõmmata välisinvesteeringuid.

Arroyo võit hajutaks ka kahtlused tema mandaadi suhtes, kuna ta tõusis võimule asepresidendi kohalt, kui rahvarahutused 2001. aasta jaanuaris Estrada valitsusele lõpu tegid. Estrada on nüüd kohtu all seoses riigile majanduskahju tekitamisega.

Hoolimata oma elukutsest on Poe’d harva kõnelemas kuuldud. Filmides nagu “Muslim Magnum 357” ja “Shout for Justice”, räägib ta peamiselt rusikatega. Tema paar kampaaniaeelset avaldust on olnud üldsõnalised ja puudutanud peamiselt globaliseerumise mõju vaestele ning vajadust lõpetada maa lõunaosas 30 aastat kestnud islamisisside ülestõus.

Filipiinide valimised on traditsiooniliselt olnud isiksuse- ja mitte probleemikesksed. Häälteostmine, petmine, hirmutamine ja vägivald on tavalised.