Jõulud on Filipiinidel kõige tähistatavam püha. 80 protsenti riigi 100 miljonist elanikust on katoliiklased ning linnad olid juba erinevate dekoratsioonidega kaunistatud, vahendab AFP.

„Tulevad väga kurvad jõulud ja pimedad, sest meil ei ole elektrit. Aga tähtis asi on, et kõik minu ümber endiselt liiguvad,“ ütles 54-aastane riisikasvataja Noemi Pesigan AFP-le.

Taifuun lahkus esmaspäeva pärastlõunal Vaikselt ookeanilt ning tabas maaviljelejate ja kalurite kogukondi Filipiinide idaosas kuni 51 meetrit sekundis puhunud tuulega.

Kolm inimest hukkus üleujutustes Põhja-Samari provintsis. Samas hukkus lendavate rusude tõttu veel üks mees.

Melor nõrgenes veidi üle Filipiinide keskmiste saarte liikudes, kuid teisipäeva pärastlõunaks ulatus tuule kiirus endiselt 47 meetrini sekundis, kui raju üle Mindoro saare pühkis.

Taifuun liikus edasi Lõuna-Hiina merele.

Võimud pole veel ühendust saanud mõnede raskesti kahjustatud piirkondadega ning pole selge, kas ja kui palju hukkunute arv kasvab.

Bicoli piirkonnas riigi idaosas, mida tabavad taifuunid tihti, pidasid võimud väikese hukkunute arvu põhjuseks 720 000 inimese aegsat evakueerimist. Samas on kogu 1,2 miljoni elanikuga provints ilma elektrita.

Elektrivarustuse taastamine sõltub sellest, kui rängalt on linnad kannatada saanud ja kui palju tuleb teid puhastada, enne kui elektriliinide parandajad ligi pääsevad.

Filipiine tabab aastast keskmiselt 20 taifuuni ja paljud neist põhjustavad inimohvreid. Tugevaimad taifuunid saabuvad tavaliselt enne aasta lõppu.