Kaks ÜRO inimõiguseksperti kutsusid Manilat sel nädalal üles loobuma surmanuhtluse rakendamisest ja tapmistest, mis said alguse üleriigilise narkootikumidevastase võitluse väljakuulutamisega tänavu kevadel, mil Duerte võimule tulles oma lubadusi täide hakkas viima.

Duterte ametisseastumisega 9. mail alanud narkootikumide vastases võitluses on ametlikel andmetel tapetud enam kui 900 narkokaubitsejat.

Mees ütles täna öösel erakorralisel pressikonverentsil oma kodulinnas Davaos, et nende surmade eest ei vastuta valitsus ega politsei, ja kutsus ÜRO eksperte, keda ta nimetas väga rumalateks, juhtunute tagamaid täpsemalt uurima.

“Aga võib-olla otsustame lihtsalt ÜRO-st välja astuda,” lajatas Duterte seejärel. “Kui ÜRO on säärane lugupidamatu hoorapoeg, siis me lihtsalt astume välja.”

“Ei ole viisakas tulla võõrasse riiki ja see siis sitaga üle valada,” sõnas ta, lisades, et teda ei huvita, mida maailmaorganisatsioon tema seekordsest sõnavõtust arvab, märkides, et “mind see ei koti”.

Ühtlasi leidis president, et võib kaaluda ka uue rahvusvahelise organisatsiooni loomist. “Kutsun sinna kõiki. Võib-olla Hiina ja Aafrika riigid,” jutustas ta.