Juba ligi kolm aastat peale riigipööret riigikese eesotsas olev kommodoor (Josaia Voreqe) Frank Bainimarama süüdistas Austraaliat ning Uus Meremaad Fidži siseasjadesse sekkumises ja käskis mõlemal suursaadikul 24 tunni jooksul lahkuda.

Lisaks andis Bainimarama korralduse kutsuda tagasi Fidži Austraalias resideeruv suursaadik.

„Nad saadavad Canberrasse ja Wellingtoni valeinformatsiooni ning veavad negatiivset kampaaniat Fidži valitsuse ja rahva vastu," väljendas kommodoor BBC Newsile saadikute tegevuse pärast pahameelt.

Mõlemad riigid on pärast 2006. aasta detsembris toimunud riigipööret rakendanud Fidži kõrgemate riigiametnike suhtes reisikitsendusi.

Diplomaatilise skandaali ajendas Bainimarama otsus palgata enda poolt vallandatud seadusevalvurite asemel Sri Lankalt kohtunikke. Selle peale asusid Austraalia ja Uus Meremaa sealset valitsust survestama ning keeldusid srilankalastele ka transiitviisasid andmast.

Uus Meremaa teatas juba, et saadab vastuseks välja Welligtonis resideeruva Fidži esindaja. Arvatavasti käitub ka Rohelise Mandri valitsus sama moodi, vahendab The Sydney Morning Herald.