Kuuba valitsuse koduleheküljel eile avaldatud
„Mõtisklusi uue USA presidendi Barack Obama poliitikast“ teatas Castro, et Kuubal vastu rahva tahet asuv ameeriklaste sõjaväebaas on rahvusvahelise õiguse põhimõtete rikkumine.

El commandante kutsus Obamat üles austama neid põhimõtteid, märkides, et Obama on Guantánamo tagastamisest rääkides mõista andnud, et baas antakse üle alles siis, kui sellel pole USA jaoks enam strateegilist tähtsust ning Kuuba peaks selle saamiseks ka astuma mõningaid vastusamme. Castro meelest on aga selline asjale lähenemine vastuvõetamatu.

Lisaks sellele süüdistas Vabaduse saare endine liider Obamat Iisraeli poolt palestiinlaste suhtes läbiviidava genotsiidi toetamises ja selles ka kaudsel moel osalemises. Castro sõnul on juudiriik omamoodi USA jaoks kangiks, mille abil avaldatakse kõigile Lähis-Ida moslemiriikidele survet.

Reuters tuletab meelde, et vahetult enne oma kirja avaldamist pöördus Castro baasi tagastamise üleskutsega ka Venezuela president Hugo Chávezi poole, kes oli tervitanud Obama otsust sulgeda Guantánamos tegutsev terrorismis kahtlustatavate vangilaager.

USA sai Guantánamo sõjaväebaasi enda käsutusse 1903. aastal kui Kuuba andis baasi ameeriklastele tähtajatule rendile. Seda lepingut saab lõpetada vaid juhul kui on rikutud selle tingimusi või kui jänkid jätavad baasi vabatahtlikult maha.