Eelmisel nädalal vabastasid Colombia eriüksuslased erioperatsiooni käigus üle kuue aasta vangis olnud naispoliitiku ja endise presidendikandidaadi Íngrid Betancourt Pulecio.

Pühapäeval Kuuba ajalehes Granma avaldatud artiklis esineb Castro otsustava kriitikaga Columbia mässuliste marksistide võitlusmeetodite vastu, eriti teravalt sarjab el commandante „inimeste röövimist ja džunglis kinni hoidmist”.

„Kui ma ka saan miskit FARCile soovitada, siis see oleks kõikide nende poolt vangis hoitavate inimeste tingimusteta vabastamine,” kirjutab Vabaduse saare pikaaegne liider oma artiklis.

Samas kutsub Castro ülestõusnuid üles mitte alla andma ja jätkama oma revolutsioonilist võitlust.

Vabastatud Íngrid Betancourt Pulecio jõudis Pariisi

Briti telekanal BBC märgib, et Castro poolt läbiviidud revolutsioon Kuubal innustas omal ajal FARCi asutajaid oma organisatsiooni looma. Ekspertide sõnul võib FARC sellise kogenud revolutsionääri, nagu seda on Castro sõna kuulata ja tagada sellega oma eksistents.

Marksistlik mässuline liikumine FARC loodi 1960-ndate aastate algul ja oli omal ajal tõsiseks ohuks Colombia võimudele ning oli võimeline viima läbi sõjalist riigipööret. Viimasel ajal on mässuliste arv ja mõju aga hakanud vähenema.

Märtsis 2008 hukkus kaks tähtsat FARCi juhti Raúl Reyes (kodanikunimega Luis Edgar Devia Silva) ja Manuel Marulanda Vélez (kodanikunimega Pedro Antonio Marín Marín), mis vähendas mässuliste mõju veelgi.

FARC mida paljud riigid peavad terroriorganisatsiooniks hoiavad enda käes juba aastaid mitusada inimest vangis, seda lootuses vahetada nad võimude käes olevate oma kaasvõitlejate vastu.