„Hiina tegeleb kogu riiki hõlmavate jõupingutustega maailma ainsaks supervõimuks saamiseks, mis iganes vahendid selleks vajalikud on,” ütles Wray, vahendab BBC News.

Eile peetud ligi neljatunnises kõnes maalis FBI direktor Hiina sekkumisest, kaugeleulatuvast majandusspionaažist, andmete ja raha vargustest ning ebaseaduslikust poliitilisest tegevusest, sealhulgas altkäemaksude ja väljapressimise kasutamisest USA poliitika mõjutamiseks, sünge pildi.

„Me oleme nüüd jõudnud punkti, kus FBI avab uue Hiinaga seotud vastuluurejuhtumi iga kümne tunni järel,” ütles Wray. „Ligi 5000 aktiivsest vastuluurejuhtumist, mis praegu üle riigi käimas on, on ligi pool seotud Hiinaga.”

Wray sõnul on Hiina president Xi Jinping juhtinud programmi nimega „Rebasejaht”, mis on suunatud välismaal elavate Hiina kodanike vastu, keda peetakse ohuks Hiina valitsusele.

„Me räägime poliitilistest rivaalidest, dissidentidest ja kriitikutest, kes püüavad paljastada Hiina ulatuslikke inimõiguste rikkumisi,” ütles Wray. „Hiina valitsus tahab sundida neid Hiinasse naasma ja Hiina taktikad selle saavutamiseks on šokeerivad.”

„Kui ta ei suutnud kindlaks teha ühe Rebasejahi sihtmärgi asukohta, saatis Hiina valitsus emissari külastama sihtmärgi perekonda siin Ühendriikides. Sõnum, mille nad edastamiseks ütlesid? Sihtmärgil oli kaks valikut: naasta kohe Hiinasse või sooritada enesetapp.”

Wray palus USA-s elavatel Hiina päritolu inimestel võtta ühendust FBI-ga, kui nendega võtavad ühendust Hiina ametiisikud ja nõuavad nende naasmist.

Hiina valitsuse väitel on see programm osa õiguspärasest korruptsioonivastasest võitlusest.

Wray sõnul räägivad lähinädalatel Hiina ohust edasi USA justiitsminister ja välisminister.