Dokumendid avaldati esmaspäeval agentuurile Associated Press informatsioonivabaduse seaduse alusel pärast Lana Petersi (sellise nime võttis Allilujeva omale USA-s) surma 85 aasta vanusena eelmisel aastal Wisconsini osariigis asuvas hooldekodus. Tema ärahüppamine läände külma sõja ajal valmistas Nõukogude Liidu juhtkonnale palju piinlikkust ning tegi temast menukirjaniku. USA-le oli see suurvõit avalikkussuhete alal.

1967. aasta 28. aprillist pärit memos räägitakse üksikasjaliselt vestlusest salajase allikaga, kes ütles, et Allilujeva põgenemisel võib olla tugev mõju kõigile, kes mõtlevad Nõukogude Liidust lahkumisele. Allikas väitis, et arutas Allilujeva ülejooksmist Tšehhoslovakkia ajakirjanikuga, kes kajastas ÜRO-s toimuvat, ja Tšehhoslovakkia delegatsiooni liikmega.

„Meie allikas arvas, et Ühendriikide valitsus on selle perioodi jooksul üles näidanud suurt küpsust, väärikust ja mõistmist,“ öeldakse memos, mille ülemisel ja alumisel äärel on suurelt kiri „SECRET“ („SALADUS“). „Sellel on vältimatult tugev mõju kõigile, kes kaaluvad samasugust lahendust ebarahuldavale elule Nõukogude bloki riigis.“

Allilujevast sai Lana Peters pärast abiellumist 1970. aastal William Wesley Petersiga. Nõukogude Liidust põgenemine oli osaliselt motiveeritud Allilujeva eelmise, surnud abikaasa, India kommunistliku partei tuntud tegelase Brijesh Singhi halvast kohtlemisest Nõukogude võimude poolt.

1967. aasta 2. juunist pärit memo kirjeldab vestlust FBI anonüümse allika ja Nõukogude Liidu Washingtoni saatkonna teise sekretäri Mihhail Trepõhhalini vahel.

Allika teatel ütles Trepõhhalin talle, et Nõukogude Liidus ollakse Allilujeva ülejooksmise pärast väga kurvad ning küsis, kas USA kasutab seda propagandaeesmärkidel. Trepõhhalin kartis allika väitel, et teatud jõud USA-s kasutavad Allilujevat suhete hävitamiseks NSVL-i ja USA vahel.

Ühes teises samast kuust pärit memos ütles anonüümne informaator, et Allilujeva ülejooksmine ei häiri Nõukogude võime, sest see diskrediteerib veelgi Stalini nime ja perekonda.

Kuigi Allilujeva-Peters mõistis kommunismi ja oma isa poliitika hukka, jälitas Stalini pärand teda ka USA-s.

„Inimesed ütlevad „Stalini tütar, Stalini tütar“, mis tähendab, et ma peaksin käima ringi püssiga ja ameeriklasi maha laskma,“ ütles Allilujeva 2007. aastal antud intervjuus tema eluloost rääkiva filmi tarvis. „ Või ütlevad nad: „Ei, ta tuli siia. Ta on Ameerika kodanik.“ See tähendab, et mul on teiste vastu pomm. Ei, ma pole kumbki. Ma olen midagi vahepealset.“

Veel ühe FBI allika teatel, kes rääkis 1968. aasta maipühadest Moskvas, oli seal üldine arvamus, et Allilujeva põgenes, sest teda meelitas USA-s materiaalne heaolu.

Üks külma sõja võtmefiguure ning USA endine suursaadik Nõukogude Liidus ja Jugoslaavias teatas FBI-le, et tema ja Allilujeva tunnevad muret Nõukogude agentide pärast, kes võivad tahta naisega ühendust võtta, selgub 1967. aasta detsembrist pärit memost. Märgitakse, et Allilujeva julgeoleku tagamiseks pole midagi ette võetud ning ka ükski teine dokument ei viita sellele, et KGB oleks teda jälitanud.

Suur osa 233 leheküljest, mis Associated Pressile avaldati, on tugevalt toimetatud, et varjata fakte, mille puhul viitab FBI seadusega lubatud eranditele, mis puudutavad välispoliitilisi probleeme või salajaste allikate, meditsiinilise materjali või muu selgelt eraelu puutumatust rikkuva informatsiooni paljastamist.

Allilujeva toimikus on veel 94 lehekülge, mida ei avaldatud, sest FBI teatel sisaldavad need informatsiooni, mis puudutab teisi USA valitsuse agentuure. Need leheküljed jäid salajasteks.

Üle poole Associated Pressile avaldatud materjalist moodustasid koopiad ajaleheartiklitest ja Allilujeva ülejooksmise muust meediakajastusest.

Leidus ka üks humoorikas juhtum, kus isik, kelle nimi on varjatud, kirjutas otse FBI tollasele direktorile J. Edgar Hooverile ja palus, et viimane annaks isiklikult edasi kirja „Joe Stalini tütrele“. Kirja autor ütles, et Hoover võib seda tsenseerida, muuta või osi sellest kustutada, kui vaja.

„Ma usun, et Svetlana on andnud meile (VABADELE RAHVASTELE) parima võimaluse valgustada (ja harida) VENE rahvast (ja ka teisi kommunistide kontrollitud rahvaid), selle kohta, mida nad kaotavad, jätkates oma praeguse võimatu või vastuvõetamatu valitsemissüsteemiga,“ on öeldud Hooverile saadetud kirjas.

Toimikus on Hooveri napisõnaline kolmest lausest koosnev vastus, milles keeldutakse kirja autori palvet täitmast ning teatatakse, et FBI ei tegele posti vahendamisega.

„Ma usun, te saate aru,“ kirjutas Hoover.