Facebook, mille omanduses on ka WhatsApp ja Instagram, teatas oma avalduses, et peatab andmenõuete menetlemise kõigi oma teenuste osas, kuni toimub riikliku julgeoleku seaduse edasine hindamine, vahendab Reuters.

Google ja Twitter teatasid, et peatasid Hongkongi võimude andmenõuete menetlemise kohe, kui seadus eelmisel nädalal jõustus. Twitter viitas tõsisele murele seaduse tagajärgede pärast.

Google teatas, et jätkab Hongkongi valitsuse kasutajate loodud sisu teenustest eemaldamise nõuete menetlemist. Twitter keeldus kommenteerimast ja Facebook ei vastanud kommentaarisoovile.

Sotsiaalmeediavõrgustikud rakendavad sageli kohalikke piiranguid postitustele, mis rikuvad kohalikke seadusi, aga mitte nende oma reegleid lubatava sisu kohta. Facebook keelas 2019. aasta teises pooles 394 sellise sisu ühikut. Veel aasta esimeses pooles oli neid vaid kaheksa.

Tehnoloogiaettevõtted on saanud pikka aega regionaalses finantskeskuses Hongkongis vabalt tegutseda. Internetile ligipääsu ei ole seal mõjutanud Mandri-Hiina suur tulemüür, mis blokeerib Google’i, Twitteri ja Facebooki.

Lisaks USA suurte tehnoloogiaettevõtete uudisele teatas Hiinas baseeruva ByteDance’i omanduses olev videorakendus TikTok, et lahkub päevade jooksul Hongkongi turult.

TikTok arendati välja nii, et sellele ei oleks ligipääsu Mandri-Hiinast, mille eesmärk oli meelitada ligi rohkem ülemaailmselt publikut. Ühe allika sõnul oli Hongkong TikToki jaoks väike kahjumlik turg.

„Lõpuks ütlevad aeg ja faktid, et see seadus ei õõnesta inimõigusi ja vabadusi,” kommenteeris USA tehnoloogiafirmade samme ja meediavabaduse väljavaateid Hongkongi valitsusjuht Carrie Lam täna.

Apple teatas eile, et ei saa Hongkongi valitsuselt nõudeid kasutajate loodud sisu kohta. Selle asemel esitavad sealsed võimud nõudeid USA-Hongkongi õigusabilepingu alusel. Nõuded saab USA justiitsministeerium, mis vaatab üle ka nende õigusliku sobivuse.