Soomes baseeruva F-Secure Labsi värskes raportis räägitakse üksikasjalikult, kuidas on korraldatud küberrünnakuid, et toetada Venemaa luureandmete kogumist, kasutades pahavara arvutivõrkudesse sisseimbumiseks ja informatsiooni varastamiseks, vahendab International Business Times.

Raportis loetletud sihtmärkide hulgas on valitsusasutusi ja poliitilisi mõttekodasid USA-s, Euroopas, Kesk-Aasias ja mujal. F-Secure'i juhtiv uurija Artturi Lehtio väidab, et kõik viitab Kremli toetatud kampaaniale.

„Uuringus näidatakse üksikasjalikult seoseid pahavara ja neis rünnakutes kasutatud taktika ning meie hinnangul Vene allikate ja huvide vahel,“ ütles Lehtio. „Need seosed annavad tõendid, mis aitavad kindlaks teha, kust rünnakud pärinevad, mida otsiti, kuidas need läbi viidi ja mis olid eesmärgid. Ja kõik märgid viitavad Venemaa riiklikule toetusele.“

Uuringu käigus leiti kaks uut pahavaratööriistade varianti, mis olid piisavad, et võimaldada uurijatel The Dukesi rünnakutega seostada.

„Raportis tuvastatud seostel on märkimisväärsed tagajärjed rahvusvahelisele julgeolekule, eriti Ida-Euroopa ja Kaukaasia riikidele,“ ütles Eestis asuva rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse nooremteadur Patrik Maldre. „Need heidavad uut valgust sellele, kui tõsiselt on Venemaa investeerinud ründeotstarbelisse kübervõimekusse, ning näitavad, et see võimekus on muutunud tema strateegiliste huvide edendamise tähtsaks komponendiks.“