EL-i nõukogus on esindatud ühe esindajaga kõik 25 liikmesriiki, seal langetatakse kõik Euroopa Liidu tähtsamad otsused, teatab ETV.

Kui ilmneb, et mõnes liikmesriigis asuvad CIA salavanglad, peaks sel Frattini hinnangul olema tõsised tagajärjed. Tema sõnul peaks muu hulgas ära võtma liikmesriigi hääleõiguse liidus.

Liikmesriigi ilmajätmine hääleõigusest on EL-s pretsedenditu. See eeldab kõigi liikmesriikide üksmeelset otsust ja üksmeelset toetust ka Euroopa Parlamendis. Asjatundjate hinnangul on seda väga raske saavutada.

Euroopa Liit on CIA vanglate kohta saatnud päringu ka USA valitsusele.

Frattini ütles Berliinis toimunud julgeolekukonverentsil, et Washington vajab enda väitel rohkem aega vastuse kujundamiseks. “Hetkel pole meil kahjuks veel ametlikku kinnitust,” nentis Frattini. Ta lisas, et Washington palus lisaaega, et “olukorda hinnata”.

Ajaleht The Washington Post avaldas kuu alguses artikli, milles väidetakse, et Ida-Euroopas on salajased CIA vanglad. Skandaal on kahtluse alla seadnud, kas USA taktika sõjas terrorismi vastu on ikka alati õigustatud. Inimõiguslased nimetasid vanglaid varjavate riikide seas Poolat ning EL-i kandidaatriiki Rumeeniat. Mõlemad riigid lükkasid süüdistused tagasi.