Enne seda teatati, et nii Saksamaa, Prantsusmaa kui ka Itaalia majanduslangus oli suurem kui oodati. Eurotsooni suurima majanduse Saksamaa langus oli 0,6 protsenti, mis on suurim pärast eurokriisi kõrghetke. Saksamaad mõjutas ekspordi järsk vähenemine, vahendab BBC News.

„Suhteliselt nõrk väliskaubandus oli otsustav faktor majandustulemuste languses aasta lõpus: 2012. aasta viimases kvartalis vähenes kaupade eksport märkimisväärselt rohkem kui kaupade import,“ teatas Saksamaa statistikabüroo.

Prantsusmaa majandus tõmbus neljandas kvartalis kokku 0,3 protsenti ja Itaalia oma 0,9 protsenti.

Erinevate riikide majanduslike väljavaadete kohta on arvamused erinevad.

Saksamaa väljavaadete kohta ollakse üldiselt optimistlikult meelestatud.

„See on ajutine nõrkusperiood Saksa majanduses, mitte pika stagnatsiooni või isegi retsessiooni algus,“ ütles Unicrediti Saksa majanduse peaökonomist Andreas Rees. „Väljavaade on väga lootustandev. Võimalused, et majandus naaseb selle aasta algul kasvuteele, on väga head.“

Seda meeleolu toetavad ka viimased ülevaated.

Prantsusmaa kohta ennustavad paljud analüütikud aga, et riik on sisenemas pikaajalisse majanduslangusse.

Viimased sisemajanduse kogutoodangu numbrid näitavad, et Prantsusmaa majandus ei kasvanud 2012. aastal peaaegu üldse.

Rahandusminister Pierre Moscovici tunnistas Prantsuse raadios, et valitsus võib olla sunnitud 2013. aasta 0,8-protsendise kasvuennustuse ümber vaatama.

„Me märkame, et 2012. aasta number ei ole hea, nulli ümber, ja nii teame me ka, et 2013. aasta kasv tuleb uuesti läbi mõelda,“ ütles Moscovici ning lisas, et ei taha riiki langusesse mõista, lisades tänastele raskustele kasinusmeetmed.

Prantsusmaa president François Hollande püüab muuta riigi konkurentsivõimelisemaks, kärpides valitsuse kulutusi ja muutes tööturu seadusandluse paindlikumaks.

Itaalia on olnud majanduslanguses alates 2011. aasta keskpaigast. Peaminister Mario Monti on kehtestanud ranged kasinusmeetmed riigivõla vähendamiseks ning turgude veenmiseks, et Itaaliale laenamine on ohutu. 24. veebruaril toimuvad Itaalias parlamendivalimised.