Võrgustiku paljastamisel osalesid Läti, Eesti, Poola, Bulgaaria, Hispaania, Leedu, Norra, Rootsi ja Suurbritannia uurimisasutused. Sealjuures mõned jõuguga seotud isikud tabati varem Venemaal, vahendab Europol enda kodulehel.

Kurjategijad oli seotud peamiselt finantsandmetele ligipääsu hankimisega ajal, kui klient tegi sularahaautomaadis ülekandeid teistesse riikidesse.

Pätid kasutasid sularahaautomaatidest kogutud Euroopa maksekaartide andmeid kõrvalistes paikades nagu näiteks Mehhiko, Dominikaani vabariik, Tai kuningriik ja Ameerika Ühendriigid.

Jõugu tegevuse tulemusel kannatasid kahju tuhanded kliendid ja pangad ning hinnanguliselt tekitas jõuk kokku kahju sadade tuhandete eurode väärtuses.

Ulatuslik ja mitmeid riike hõlmav kurjategijate tabamiseks korraldatud operatsiooni nimi oli Fatboy. Operatsioonis oli Europolil analüütiku, koordineerija ja rahvusvaheliste operatsioonide juhtija roll.

Erinevate riikide uurijad kohtusid Haagis, kus lepiti kokku andmete vahetamine Eropoli võrgu kaudu ja otsustati, et operatsioon viiakse läbi novembri lõpus.

Tänavu juulis avalikustatud Euroopa keskpanga statistika kohaselt on kaardipettuste kogukahju seni lausa 1,1 miljardit eurot.

Sularahaautomaatidega seotud maksekaardipettused moodustavad sellest kokku 20 protsenti, 25 protsenti pättide omastatud rahast saadakse aga müügikohtade kaardimakseterminalide manipuleerimise kaudu. Enam kui pool kaardimaksepettuste kogukahjust tuleb internetimaksete pettustest, kus kaarti tegelikult ei kasutata.

Statistika ütleb ka, et 95 protsenti sularahaautomaatides toime pandavatest kaardimaksepettustest tehakse väljaspool Euroopat.