Wainwrighti sõnul kasutatakse internetti rahvusvahelise narkoäri võimaldamiseks, vahendab BBC News.

Wainwrighti kommentaar järgneb küberrünnakule Belgia Antwerpeni sadama vastu. Narkootikumide salakaubavedajad värbasid häkkerid, kes murdsid sisse IT-süsteemidesse, mis kontrollivad merekonteinerite liikumist ja asukohta.

Politsei korraldas varem sel aastal Belgias ja Hollandis mitmeid haaranguid ning konfiskeeris häkkimisseadmeid ning suures koguses kokaiini ja heroiini, relvi ja kohvritäie sularaha. Kahes riigis ootab kohtuprotsessi praegu 15 inimest.

Wainwrighti sõnul näitab see võrgustik, kuidas internetti kasutatakse vabakutseliste turuplatsina, kus narkootikume vedavad organisatsioonid värbavad häkkereid, kes peavad korraldama tellimise peale küberrünnakuid.

Küberrünnak Antwerpeni sadamale arvatakse olevat aset leidnud kaheaastase perioodi jooksul alates 2011. aasta juunist.

Prokuratuuri teatel peitsid Hollandis baseerunud narkootikumide vedajad kokaiini ja heroiini seaduslike kaupade hulka, milleks olid näiteks Lõuna-Ameerikast konteinerites saabuvad puit ja banaanid.

Organiseeritud kuritegelik rühmitus kasutas väidetavalt Belgias asunud häkkereid, kes murdsid sisse vähemalt kahe Antwerpeni sadamas tegutsenud firma arvutivõrkudesse.

See võimaldas häkkeritel pääseda ligi salastatud andmetele konteinerite asukoha ja turvasüsteemide kohta, mis tähendas, et narkokaubitsejad võisid saata veokijuhid kaubale järele enne, kui selle seaduslik omanik saabus.

Töölistele hakkas asi kummaline tunduma, kui terved konteinerid hakkasid sadamast seletamatult kaduma.

Belgia föderaalpolitsei Antwerpeni organiseeritud kuritegevuse üksuse juht Danny Decraene ütles, et häkkimisoperatsioon leidis aset mitmes faasis. Kõigepealt saadeti firmade töötajatele e-postiga pahavara, mis võimaldas andmed kaugjuhtimise teel kätte saada. Kui esialgne sissemurdmine avastati ja edasiste rünnakute vältimiseks installeeriti tulemüür, murdsid häkkerid sisse firmade ruumidesse ja panid arvutitele külge klaviatuurilugemisseadmed. See võimaldas neile juhtmeta ligipääsu kõigele, mida töötajad klaviatuuri abil kirjutasid ning nende monitoridel kuvatavale.

Decraene sõnul on selle organisatsiooni kaudu edasi toimetatud narkootikumide koguhulk teadmata, kuid mitmete haarangute käigus sel aastal konfiskeeris politsei üle tonni kokaiini, tänavaväärtusega üle 150 miljoni euro, ja sama suure koguse heroiini.

Jaanuaris tulistati organisatsiooniga mitte seotud olnud veokijuhti, sest ta oli enese teadmata Antwerpeni sadamast peale võtnud ja minema sõidutanud konteineri, milles oli kokaiin. Intsident leidis aset Belgia Limburgi provintsis, kus veokijuhi pihta avasid tule automaatidega AK-47 relvastatud mehed. Juht jäi siiski terveks.

Pärast küberrünnakut Antwerpenis korraldasid Belgia ja Hollandi politseid haarangud enam kui 20 elukohas ja ettevõttes. Konfiskeeriti kuus tulirelva, mille hulgas olid kuulipilduja ja summuti, kuulikindlaid veste ning kohver 1,3 miljoni euro sularahaga.