Euroopa Komisjon arvutas kokku kui palju läheb maksma 751 europarlamendi liikme kõikvõimalikele päringutele vastamine.

„Komisjon peab parlamendi õigust demokraatlikule kontrollile väga oluliseks, sealhulgas ka kõrgekvaliteediliste vastuste koostamist saadikute küsimustele. Kuid alatasa kasvav küsimuste hulk toob endaga kaasa märkimisväärseid kulusid Komisjonile,“ tunnistas asepresident Frans Timmermans.

„Kui praegused trendid jätkuvad, siis 2015. aastal küsivad saadikud umbes 17 000 küsimust, millele vastamine võrdub Komisjoni jaoks vähemalt 76 täistööajaga inimese aastase tööga. See väljendub 490 euros küsimuse kohta,“ tunnistas Timmermans.

Lihtsa tehtega on võimalik välja arvutada, et Komisjonil kulub saadikute küsimustele vastamiseks sel aastal järelikult 8,33 miljonit eurot. 

Komisjoni statistika järgi küsiti 2013. aastal saadikute poolt 13 400 küsimust. Mullu oli näitaja 10 800. Korraks vähenenud aktiivsust võib seletada tõsiasjaga, et eelmisel aastal toimusid europarlamendi valimised, mis suunas saadikute tähelepanu ehk mujale.

2015. aasta esimese nelja kuuga on küsitud juba 6000 küsimust. Küsimusi on esitanud 693 esinduskogu liiget 751-st. Keskmiselt teeb see 19 päringut küsimusi esitanud liikme kohta. Kümme agaramat saadikut on aga igaüks küsinud keskmiselt 133 küsimust ja konkurssi juhib isik, kes on Komisjonile suunanud juba 193 päringut.

„Kuivõrd Komisjon töötab kollegiaalsuse printsiibil, siis iga kirjalik vastus küsimusele läbib volinikule omistamise, vastuse kavandi koostamise, selle kontrollimise, teenistustevahelise koordineerimise ja kollegiaalse heakskiitmise ning lõpuks ka tõlkeprotsessi,“ kirjeldas asepresident Timmermans mahukat protseduuri.

Euroopa Parlamendi küsimustele vastamise kulud ja statistika arvutas Timmermans kokku mõistagi vastuseks europarlamendi saadiku küsimusele. Vastava päringu esitas Slovakkia sotsiaaldemokraatide sekka kuuluv esindaja Vladimír Maňka.