Soome keskerakonna esindaja Anneli Jäätteenmäki algatusel koostatud kirjas pöördutakse ministri poole kaalukaid fakte appi võttes, teatab Uusi Suomi.

„Strasbourg'i istungitepaik maksab Euroopa maksumaksjatele umbes 180 miljonit eurot aastas. 321 päeva aastas on hooned kasutamata, aga neid köetakse ja hooldatakse,“ tõdevad europarlamendi liikmed Soomest. „5000 parlamendi töötaja ja kaheksa suure veoauto igakuised reisid Brüsseli ja Strasbourg'i vahet paiskavad igal aastal õhku 19 000 tonni süsihappegaasi.“

Soome saadikute arvates olid parlamendi kolm erinevat tegutsemispaika Brüssel, Strasbourg ja Luxembourg Euroopa Ühenduse loomise ajal ja kuue riigi vahelises koostöös põhjendatud. Pärast laienemisi ei ole see enam nii.

Parlament ise on juba korduvalt ühe istungitepaiga poolt hääletanud ning 1,27 miljonit eurooplast on kirjutanud alla vastavasisulisele nõudmisele. Soome eesmärk on 100 miljardi euro suurune kärbe Euroopa Liidu järgmise seitsme aasta rahastamisplaanis.

„Liikmesriikide otsus loobuda Strasbourg'ist parlamendi istungitekohana tooks kaasa umbes 1,3 miljardi euro suuruse kokkuhoiu kõne all oleval rahastamisperioodil,“ kinnitavad Soome saadikud.