Neljapäeval avaldatud raportis öeldakse, et järgmise kolmekümne aasta jooksul väheneb Euroopas tööealise elanikkonna hulk 21 miljoni inimese võrra, teatab Euobserver.

Raportis tõdetakse, et sisseränne võib olukorda mõnevõrra parandada, kuid see pole aseaine majandusreformidele. Muuhulgas tõdetakse raportis, et tuleb moderniseerida pensionisüsteeme, tõsta pensioniiga ning suurendada tööhõivet.

Raporti väitel on eurooplastel vähem lapsi, kui nad tegelikult tahaks ning avalik võim peaks looma paremad tingimused pereelule, laste tervishoiule ja vanemapuhkusele.

Suurematest liikmesriikidest kasvab rahvaarv ainult Suurbritannias ja Prantsusmaal ning seda ka tänu immigratsioonile. Mitmetes riikides hakkab alates 2015. aastast rahvaarv langema, vähenedes aastaks 2050 10-15 protsenti.

Iirimaal, Prantsusmaal ja Taanis läheneb sündide arv demograafilise taastootmise piirile. Kõige madalam iive on Küprosel, Tšehhis ja Slovakkias.

Ekspertide sõnul aitaks demograafilist kriisi lahendada sotsiaalabi ja arstiabi reform, samas ei pea eksperdid immigratsiooni pikas perspektiivis heaks lahenduseks.