Mõjukas juudigrupp Anti-Defamation League (Laimamisvastane Ühing) avaldas neljapäeval viies Euroopa riigis korraldatud küsitluse tulemused, mille kohaselt 30 protsenti eurooplastest jagavad traditsioonilisi juudivastaseid seisukohti ning 62 protsenti usuvad, et juudivastased väljaastumised on tingitud vihast Iisraeli vastu.

“Tulemused on eriti murettekitavad, kuna on näha, et vanale, klassikalisele antisemitismile lisandub uudne liik, mille aluseks on Iisraeli-vastased meeleolud, ning tekib tugev ja ohtlik segu,” märkis ADL-i juht Abraham Foxman.

Uuringu viis mais ja juunis läbi firma Taylor Nelson Sofres, küsitledes Prantsusmaal, Taanis, Ühendkuningriigis, Saksamaal ja Belgias 2.500 inimest. Veaprotsendiks anti 4,4 punkti.

Vastanuist nelikümmend viis protsenti olid veendunud, et Euroopa juudid on lojaalsed pigem Iisraelile, kui oma elukohariikidele.

Foxman avaldas neljapäeval ajalehes The Washington Post ka kommentaari, milles väljendas sügavat muret antisemitismi kasvu pärast Euroopas. Ka valmistab Foxmanile muret araabia päritolu ning islamiusuliste elanike arvu kasv Euroopa riikides.

“Neis viies riigis elab üle miljoni juudi ning nende kogukonnad on piiramisrõngas,” kirjutas Foxman, kelle sõnul pole tõesed mõningate Euroopa riigijuhtide väited, nagu oleks viimaste kuude juudivastased rünnakud tingitud Lähis-Ida konfliktist, mitte sügavalt juurdunud vihkamisest.

Ülemaailmne Juudi Kongress hindas, et aprillis toimus Euroopas umbes 300 juudivastast rünnakut, muuhulgas rünnati rabisid ja süüdati sünagooge.