Osa kadunud lastest arvatakse olevat langenud kuriteo ohvriks, seksiorjaks või inimkaubanduse ohvriks, kirjutab Ilta-Sanomat.

Interpol on oma kodulehel avaldanud fotod kadunud lastest, saamaks avalikkuselt abi nende leidmisel. Paljud fotod on aga nii vanad, et nende põhjal on last raske ära tunda. Politsei soovib siiski, et kogu lapsi puudutav info neile edastataks. Kadunud lapsi on peaaegu kõigist Euroopa riikidest, ka Soomest.

Soomest pärit Nadia Bouteldja kadus 1997. aasta mais. Toona 9-aastase Nadia röövis tema alžeerlasest isa. Pealtnägijate kinnitusel võttis isa üksinda kodus olnud tüdruku vägisi kaasa. Lapse ema ei ole Nadiast pärast seda kuulnud.

Möödunud aastal arvati Soomes, et Nadiaga sarnaselt on viidud välismaale kokku 36 last. Euroopas õnnestub lapse kodumaale tagasi toomine suhteliselt hästi. Riikide vahel on siiski erinevusi.

Raskem on olukord nende riikidega, mis ei ole allkirjastanud Haagi rahvusvahelist lasteröövide tõkestamise lepingut. Ekspertide sõnul on laste ametlikke kanaleid pidi tagasitoomine Soome näiteks Venemaalt või Põhja-Aafrikast väga raske.