Turism, mis tavaliselt moodustab pea kümnendiku Euroopa Liidu majanduse kogutoodangust, kuulub nende sektorite hulka, mis on saanud enim räsida ülemaailmsest pandeemiast, mis tegi lõpu pea igasugusele reisimisele juba kevade hakul.

Saksamaa ja veel mitu riiki on kutsunud üles peatama Euroopa Liidu nõudeid, mis sunnivad lennu- ja hotelliettevõtteid pakkuma tühistatud lendude ja reiside eest täielikku rahalist hüvitist ega luba jagada kompensatsiooniks vautšereid tulevaste reiside tarbeks.

Vastavalt strateegiadokumendile, mida Reuters nägi enne selle avaldamist tuleval kolmapäeval, tuleb liikmesriikidel edaspidi anda vautšeritele omapoolne garantii, mis muudaks need klientidele atraktiivsemaks.

"Et julgustada reisijaid ja turiste rahatagastusnõude asemel vautšereid aktsepteerima, peaksid vautšerid olema kaitstud nende väljaandja maksejõuetuse eest ja jääma nende kehtivuse lõpuni tagastatavateks, kui neid enne ei lunastata," seisis eelnõudokumendis.

"Maksejõuetuse eest tuleb tagada kaitse riiklikul tasandil ja vautšerid peavad olema kättesaadavad kõigile reisijatele," märgiti eelnõus.

Miljonid töökohad võivad kaduda

Ühtlasi soovitab Euroopa Komisjon bloki 27 liikmesriigil järk-järgult kaotada sisepiiridel kehtivad piirangud ja hakata uuesti vähemalt osalist reisimist soodustama, aitamaks raskustes olevat turismisektorit.

Komisjoni teatel toob turism tavaliselt igal hooajal - juunist augustini - Euroopa majandusse umbes 150 miljardit eurot. Igal aastal külastab Euroopa Liidu riike ca 360 miljonit rahvusvahelist turisti. Kuid Euroopa välispiirid on nüüd suletud mis tahes vähemoluliste reiside jaoks vähemalt juuni keskpaigani, mis on erakorraline meede viiruse leviku piiramiseks.

"Meie turismitööstus on tõsistes probleemides," hoiatab komisjon. Tulude langus ulatub alates 50%-st hotellides ja restoranides kuni 90%-ni kruiisi- ja lennufirmades ning see ähvardab viia 6,4 miljoni töökoha kadumiseni.

Euroopa Liit seisab pandeemia tõttu silmitsi kõigi aegade halvima majanduslangusega ja riikidevahelise ühtsuse murenemisega, mis on viinud tülideni meditsiinitarvikute, ravimite ekspordikeeldude, kaootiliste piirikontrollide ja rahajaotamise üle oma ühtse turu päästmiseks.

Komisjoni turismistrateegia pealkirjaga „Euroopa vajab puhkust“ kutsub üles asendama üldist reisikeeldu sihtpiirangutega ja püüdma järk-järgult kaotada sisepiiridel tehtavad kontrollid seal, kus olukord on paranenud.

Kuna eurooplased jäävad sel suvel kõige tõenäolisemalt kodumaale või reisivad lühemaid vahemaid, on Euroopa Liidu perifeersed piirkonnad ja saared tõenäoliselt rohkem hädas ning turismi taastumine võtab seal kauem aega.

"Kuni vaktsiini või ravi leidmiseni tuleb reisimise ja turismi vajadusi ja eeliseid kaaluda viiruse leviku taas hõlbustamise võimalike riskide suhtes... mis võib tähendada ka piirangute taaskehtestamist," leiti eelnõus.