"Euroopa Ülemkogu liikmete mitteametliku kohtumise kuupäev ja toimumiskoht on kinnitatud (30. jaanuaril 2012 Brüsselis)," kirjutas Herman Van Rompuy Twitteris päev pärast seda, kui Itaalia peaminister Mario Monti oli öelnud, et see tuuakse päeva võrra varasemale ajale, vahendab BNS AFP uudist.

EL-i ametnikud pelgasid, et 30. jaanuaril on tippkohtumist raske läbi viia, sest Belgias toimub üldstreik. Mõni aeg tagasi põhjustas samalaadne streik Belgia transpordisüsteemis suuri probleeme, häiritud oli ka rongiliiklus Brüsseli ning London, Pariisi ja Amsterdami vahel.

Nädala algupoolel valitsustele jagatud Eurotsooni võlakriisi lahendamiseks koostatava Euroopa Liidu fiskaalleppe uusim mustand annab Brüsselile vähem võimu kui varasem versioon. Detsembrikuisel Euroopa Liidu ülemkogul soostusid lõimumist süvendava kokkuleppega ühinema kõik 27 ühenduse liikmesriiki peale Suurbritannia - ka üheksa riiki, kes eurot ei kasuta.

Leppe uusimas mustandis puudub Euroopa Komisjonil voli eelarvereegleid rikkuv liikmesriik kohtusse anda. Selline õigus oli komisjonil varasemas, jaanuari alguses ringelnud leppekavandis. Uues mustandiversioonis on see õigus antud "leppe osapooltele" ehk teistele liikmesriikidele.

EL otsustas reeglite täitmist karmistada, sest liikmesriigid eirasid aastaid kolmeprotsendise eelarvepuudujäägi ja 60-protsendise riigivõla piiranguid. Eesmärk on lisada tasakaalus eelarve kohustus riiklikesse põhiseadustesse.

Eelarvelepe tuleb arutusele EL-i liidrite erakorralisel kohtumisel 30. jaanuaril ja see tahetakse vastu võtta märtsis.