„Me jõudsime kokkuleppele peamistes punktides Euroopa pangandusjärelevalveorgani loomise kohta, mis hakkaks tööle 2014. aastal,“ ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble pärast 14 tundi kestnud läbirääkimisi, mis lõppesid veidi enne koitu, vahendab BBC News.

Kokkuleppe järgi hakkab pankade üle, mille varad ületavad 30 miljardit eurot, järelevalvet teostama Euroopa Keskpank.

Kokkulepe annab Euroopa Keskpangale volitused sulgeda eurotsooni panku, mis ei järgi reegleid. Samuti sillutab see teed eurotsooni päästefondi appi tulemiseks raskustes pankadele.

Euroopa Liidu juhid usuvad, et see on esimene etapp pangaliidu – ühise järelevalvemehhanismi (Single Supervisory Mechanism, SSM) – loomisel ilma vajaduseta muuta Euroopa Liidu alusleppeid.

Järgmiste etappide kohta on aga olnud mõningaid õiguslikke kahtlusi. Nendeks peaksid olema ühine hoiuste tagamise skeem ja ühine mehhanism raskustes pankade elustamiseks.

Prantsusmaa ja Saksamaa paistavad olevat jõudnud kompromissile Euroopa Keskpanga uute järelevalvevolituste ulatuse üle. Vaidlusküsimus on olnud künnis, millest alates Euroopa Keskpank sekkub. Saksamaa väidab, et paljud sealsed regionaalpangad on liiga väikesed Euroopa Keskpanga volitatud tähelepanu jaoks.

Euroopa Liidu nõukogu president Herman Van Rompuy üritab saavutada SSM-i käivitamise hiljemalt 2014. aasta jaanuaris. Tema nägemus eurotsooni kaugeleulatuva integratsiooni kohta on lahti seletatud raportis, mis on eesseisva tippkohtumise fookuses.