"Sahharovi nimelise mõttevabaduse auhinna omistamine Nasrin Sotoudehile ja Jafar Panahile Iraanist kannab solidaarsuse sõnumit ning tunnustust naisele ja mehele, kes ei ole hirmu ega alanduste ees murdunud vaid on otsustanud panna oma riigi saatuse kõrgemale enda omast. Loodan siiralt, et neil õnnestub tulla Strasbourg'i, Euroopa Parlamenti, et auhind vastu võtta," ütles president Schulz võitjaid välja kuulutades, teatab Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis.

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz annab auhinna üle detsembri täiskogul Strasbourg'is.

Nasrin Sotoudeh

1963.aastal sündinud Iraani jurist ja inimõiguste eest võitleja Nasrin Sotoudeh on alates 2009. aasta presidendivalimistest, mille õiglane läbiviimine on kahtluse alla seatud, esindanud valimistejärgselt vangistatud opositsiooniaktiviste, noorukeid, keda ähvardab surmanuhtlus, ning naisi ja meelsusvange. 2010. aastal Sotoudeh vangistati süüdistatuna propaganda levitamises ja riigi julgeolekut kahjustavas konspiratiivtegevuses. Sellest ajast on teda hoitud üksikvangistuses.

Jafar Panahi

1960. aastal sündinud Iraani filmirežissöör, stsenarist ja toimetaja Jafar Panahi saavutas esmakordselt rahvusvahelise tunnustuse 1995. aasta Cannes'i filmifestivalil, kus tema filmile "Valge õhupall" omistati parima debüütfilmi auhind. Tema filmid räägivad elust Iraanis, keskendudes ennekõike laste, vaeste ja naiste raskustele.

Jafar Panahi arreteeriti 2010. aasta märtsis. Talle mõisteti kuueaastane vanglakaristus ning 20-aastane keeld teha filme ja maalt lahkuda. Ometigi õnnestus Panahi viimane film "See ei ole film" 2011. aastal salaja Cannes'i filmifestivalile toimetada koogi sisse peidetud USB mälupulgal.

Sotoudehi ja Panahi kandidatuuri esitasid Sotsiaaldemokraatide ja Demokraatide, Liberaalide ja Demokraatide ning Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioonid ning Euroopa Parlamendi liikmed José Ignacio Salafranca ja Elmar Brok koos veel 11 parlamendisaadikuga.

Selle aasta finalistide seas olid veel Valgevene inimõiguste aktivist Ales Bjaljatski ja Vene punkansambel Pussy Riot.

Sahharovi mõttevabaduse auhind on oma nime saanud Nõukogude füüsiku ja poliitilise dissidendi Andrei Sahharovi järgi. Euroopa Parlament annab alates 1988. aastast igal aastal auhinna üksikisikule või organisatsioonile, kes on andnud olulise panuse võitlusse inimõiguste või demokraatia eest. Auhinnaga kaasneb 50 000 euro suurune autasu. Eelmisel aastal anti auhind Araabia kevade viiele aktivistile.