Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee raport avaldati päev pärast seda, kui Kosovo valimiskomisjon oli Thaçi partei pühapäeval toimunud Kosovo esimeste iseseisvusaegsete valimiste võitjaks kuulutanud, teatab Reuters.

Järgnevalt esitatakse viis fakti endise mässuliste juhi kohta:

• 24. aprillil 1968 sündinud Thaçi hakkas Kosovo albaanlaste rahvuslikus liikumises tegutsema teismeliseea lõpus, saades 1991. aastal tudengite liidu juhiks. 1995. aastal ühines ta suure albaanlaste diasporaaga Šveitsis, õppides ajalugu ja rahvusvahelisi suhteid Zürichis.

• Kosovo Drenica piirkonnast pärit Thaçi naasis kodumaale ning temast sai Kosovo vabastusarmee UÇK üks juhte. 1997. aastal alustati sissisõda iseseisvuse eest, mis oli jätkuks aastakümnetepikkusele passiivsele vastupanule, mis muutusi kaasa ei toonud.’

• 1999. aastal Prantsusmaal Rambouillet’s toimunud rahuläbirääkimistel keeldus Thaçi USA tollase riigisekretäri Madeleine Albrighti tugevast survest hoolimata alla kirjutamast leppele, mis ei vastanud Kosovo nõudmistele korraldada iseseisvusreferendum. Vaatamata UÇK vastuseisule andis Thaçi lõpuks järele ja kirjutas alla. Serbia seda lepet ei toetanud ning mõni nädal hiljem alustas NATO õhurünnakuid, millega aeti Serbia väed Kosovost välja.

• Sõja lõppedes lõi Thaçi Kosovo demokraatliku partei PDK ning sai ajutise valitsuse peaministriks. Pärast 2001. aasta valimisi osales PDK valitsuses, peaminister oli Thaçi asetäitja parteis, Bajram Rexhepi.

• 2004. aastal jäi PDK opositsiooni, kuid kolm aastat hiljem võideti kunagi domineerinud Kosovo demokraatlikku liigat LDK. Thaçi peaminister olles 2008. aastal kuulutas Kosovo välja iseseisvuse. Thaçi on abielus, tal on poeg ja tema hüüdnimi on „Madu” eduka varjumise tõttu Serbia politsei eest.