41-liikmelise Euroopa Nõukogu ametist lahkuvat esimeest Cowenit on hakanud ründama ENi parlamentaarse assamblee liikmed, kes nõuavad, et nõukogu säilitaks range suhtumise Venemaasse.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee kutsus aprillis üles Moskva liikmestaatust peatama ja selle liikmeid vihastas möödunud nädalal toimunud nõukogu ministrite ja Vene välisministri Igor Ivanovi kohtumise järel avaldatud kommünikee leebe toon.

Euroopa Nõukogu välisministrid ütlesid oma avalduses, et Venemaa on astunud õigeid samme Tšetšeenia inimõiguste probleemide lahendamiseks ega maininudki mingeid sanktsioone.

Cowen kinnitas, et nõukogu ei ole välistanud Venemaa liikmestaatuse peatamist.

"Minu arvates ei ei tohiks praeguses etapis ühtki võimalust välistada," ütles ta ja lisas, et ministrid langetavad ses küsimuses otsuse juunis.

"(Ministrite) Komitee tähtis otsus langetatakse lähinädalatel, võttes arvesse Venemaa edusammud ja tõendid nende lubaduste tegelikust elluviimisest," ütles Cowen parlamentaarse assamblee kohtumisel Dublinis.

Vene kindralid teatasid märtsis, et on kontrolli alla saanud kogu Tšetšeenia. Pärast seda on aga tšetšeeni võitlejad korduvalt Vene väeüksusi rünnanud ja konflikt Tšetšeenias jätkub.

Coweni sõnul ei oleks õige praeguses etapis Venemaaga sidemeid katkestada. "Eesmärgiks on Tšetšeenia konflikti lõpetamine. Ainus viis seda teha on dialoogi kaudu," sõnas ta.