Muuhulgas on Iraan huvitatud ballistiliste rakettide arendamisest, mis ulatuks tabama Euroopat, teatab The Guardian.

Iraan teatas teisipäeval rahvusvahelisele aatomiagentuurile IAEA, et kavatseb järgmisel nädalal jätkata kriitilise tähtsusega tuumamaterjali töötlemist. Teade on kõrvakiil Euroopale ja Ameerikale, kes kahtlustavad Teherani tuumapommi loomise plaanides.

Eelmise aasta juulis loodud julgeoleku raporti sisu on tutvustatud eri Euroopa riikide ministritele. Raportis manitsetakse rangemalt kontrollima tundliku tööstusteabe või materjali sattumist paariariikide kätte.

Lisaks tõdetakse, et Süüria ning Pakistan on ka rahvusvaheliselt turult ostnud tehnoloogiat ja kemikaale, millega saab arendada tuumarelvi. Eraldi toonitatakse Venemaa rolli Lähis-Ida võidurelvastumisprotsessi taganttõukamises. Põhja-Korea tuumaprogrammi on raporti kohaselt segatud kümned Hiina varifirmad.

Kokkuvõtteks tõdetakse, et Iraanil on õnnestunud Lääne-Euroopas ja endise N. Liidu aladel luua keeruline varifirmade võrgustik, millega on seotud ametnikud, akadeemilised asutused ja vahemehed.

Selle tulemusel on saadud teavet, väljaõpet ning varustust, mis kõik aitab kaasa rakettide arendamisele ning bio-, keemia-, ja tuumaarsenali loomisele.

Lisaks on Iraanil olemas kosmoseprogramm, kuid praegu keskendatakse ressursse raketitehnoloogiale, et suurendada Shahab-3 raketi lennukaugust. Shahabi järgmine versioon peab plaanide kohaselt olema võimeline välja lendama kuni Austria ning Itaaliani.