Eurovolinik Louis Michel ütles, et leping, mille ta koos Kuuba välisministri Felipe Perez Roque’ga allkirjastas, on pöördepunktiks ELi ja Kuuba suhetes, vahendab BBC News.

Kuuba välisminister tänas Euroopa Liitu saareriigi poliitilise iseseisvuse tunnustamise eest. Samuti saab Kuuba EL-ilt kahe miljoni euro suuruse toetuse orkaanikahjude likvideerimiseks. 30 miljonit eurot on aga võimalik saada juba järgmisel aastal.

Augustis ja septembris saareriiki laastanud orkaanid Ike ja Gustav tekitasid Kuubale miljardite USA dollarite eest kahju, kuid sellest hoolimata keeldusid kommunistlikud võimud toona nii USA kui ka EL-i poolt pakutud abist — märk sellest, kui halvaks omavahelised suhted olid läinud.

Nüüd allkirjastatud ühisdeklaratsioonis kutsutakse üles austama Kuuba poliitilist iseseisvust ja tema siseasjade puutumatust. Samas on Micheli sõnul Kuuba valitsus nõustunud jätkama poliitilist dialoogi, milles “ükski teema poleks tabu”, mis väidetavalt peaks avama uusi võimalusi kõnelusteks demokraatia, inimõiguste ja poliitiliste vangide teemadel.

Küsimus, kuidas suhtuda Kuubasse, on üks valdkondi, kus Euroopa ja USA seisukohad märkimisväärselt erinevad. Pärast seda, kui Raul Castro oma halvenenud tervisega vennalt Fidelilt riigijuhtimise üle võttis, on Euroopa Liit üritanud Kuubaga dialoogi arendada.