Venemaa on pidanud läbirääkimisi WTO liikmeks saamise üle 17 aastat, see on kauem kui ükski teine WTO liikmesriik. Praegu on Venemaa maailma suurim riik, mis ei ole selles organisatsioonis, kirjutab Reuters.

Euroopa Liidu toetus Venemaa liikmelisusele on tähenduslik, sest Liit on Venemaa suurim kaubanduspartner. Kremli hinnangul on see momendil otsustav, sest Ameerika Ühendriikide toetus on Venemaal juba saavutatud.

Kõik takistused ei ole veel siiski Venemaa WTO liikmeks saamise teelt kõrvaldatud. Pooleli on läbirääkimised Euroopa Liidu jaoks väga olulistes ja keerulistes põllumajandusküsimustes, eriti just Venemaa maaharijatele makstavate toetuste osas. WTO üritab sarnaselt ELiga liikmesriikides põllumajandustoetusi koomale tõmmata.

Mõni nädal tagasi jõudsid EL ja Venemaa kokkuleppele Venemaa puutollide vähendamises, mis olid suureks takistuseks liitumisläbirääkimistel.

Maailma Kaubandusorganisatsioonis on praegu 151 liikmesriiki ja organisatsiooni keskseks ülesandeks on rahvusvahelise kaubanduse reeglite paikapanek ja nende järgmise kontrollimine.