"On Ukraina enda otsustada, millist laadi sidemeid Euroopa Liiduga soovitakse," märkisid Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ühisavalduses AFP ja BNS-i vahendusel. "Taunime teravalt Venemaa positsiooni ja samme selles suhtes."

Avalduses rõhutati, et Euroopa Liidu suhete tihendamine Ida-Euroopa endiste liiduvabariikidega "ei tule Euroopa Liidu suhete arvelt teiste riikidega".

Van Rompuy ja Barroso sõnul on Euroopa Liidu "positsioon selles küsimuses endiselt selge. Pakkumine assotsiatsioonileppe sõlmimiseks on endiselt laual."

Euroopa Liidu juhtide sõnul on Euroopa Liidu pakkumine Ukrainale "bloki kõige ambitsioonikam" ning pakuks Ukraina moderniseerimiseks "parimat mõeldavat toetust".

"Olles teadlikud välissurvest Ukrainale, leiame siiski, et lühiajalised kaalutlused ei tohiks pikaajalist kasu varjutada," märkisid euroliidu juhid avalduses. "Ukraina kodanikud on viimastel päevadel näidanud, et nad mõistavad Euroopaga lõimumise ajaloolist tähtsust," viitasid Van Rompuy ja Barroso leppe pooldajate meeleavaldustele Ukrainas.

Ukraina kavatses sõlmida Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sel nädalal Vilniuses toimuval idapartnerluse tippkohtumisel, kuid eelmisel nädalal teatas Kiiev ootamatult, et peatab ettevalmistused leppe allkirjastamiseks. Valitsus otsustas leppest loobuda pärast seda, kui Ukraina parlament ei võtnud vastu seadust, mis oleks kaasa toonud vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko vabastamise, mis on Euroopa Liidu peamine poliitiline tingimus assotsiatsioonileppe sõlmimiseks.

Valitsus põhjendas leppest loobumist "rahvusliku julgeoleku" ning läänesuunalise lõimumise võimalike mõjudega Ukraina-Vene kaubandusele ja vajadusega "taastada kaotatud kaubanduse maht Venemaaga ".

Vene president Vladimir Putin, kes on korduvalt ähvardanud Kiievit leppe sõlmimise korral vastumeetmetega, süüdistas omakorda Euroopa Liitu Ukraina "šantažeerimises".