Aafrika põgenike sissevool Balkani kaudu Euroopa Liitu on viimastel kuudel dramaatiliselt suurenenud ja selles võib Frontexi teatel osaliselt süüdistada Turkish Airlinesi strateegiat, teatab ajaleht The Telegraph.

Türgi rahvuslik lennukompanii, mis lendab rohkematesse sihtkohtadesse kui ükski teine lennufirma, mis omab kokku 296 reisilennukit ja mille müügitulu ulatus mullu pea kuue miljardi euroni, on avanud uusi otseliine Aafrikasse – teenides president Recep Tayyip Erdoğani eesmärki suurendada Türgi mõjuvõimu Mustal Mandril.

Frontexi väitel on suurtel korporatsioonidel – mis iseenesest ei riku ühtki seadust – samuti oma roll suurimas Euroopat mõjutavas rahvasterändes pärast Teist maailmasõda.

Türgi on põgenike üks peamisi peatuspunkte teel läbi Kreeka ja Balkanimaade Kesk-Euroopasse.

Frotnexi väitel on viimasel kolmel suvekuul Balkani kaudu Euroopa Liitu jõudnud kolm korda rohkem põgenikke kui kolmel tänavusel kevadkuul.

Kokku suudeti kolme kuu jooksul 54 437 ebaseaduslikust piiriületajast tuvastada aafriklastena 4071 inimest. Suvekuudel jõudis Euroopasse üheksa korda rohkem kongolasi, kuus korda rohkem kamerunlasi ja neli korda rohkem ghanalasi.

Frontexi väitel on üheks põhjuseks see, et Turkish Airlines suurendas oma lennukohtade arvu 70 000-ni, varem oli see arv 38 000, ja plaanib veel lähiajal hakata lendama veel kuute uude sihtkohta, suurendades sihtkohtade arvu Aafrikas 45-ni.

Probleemi juur on ka tegelikult Türgi olematus viisapoliitikas, mille järgi saab väikese raha eest igaüks, olgu ta pärit Somaaliast, Afganistanist või Sudaanist, muretult endale „e-viisa“ hankida ning sellega Türki lennata.

Telegraphi ajakirjanikul kulus valeandmetega e-viisa ostmiseks kõigest viis minutit.