Põhiseaduse projekti väljatöötanud Euroopa Tuleviku Konvendi liige Elmar Brok ütles, et Euroopa Liitu ähvardab lõhestumine erinevatel tasanditel koostööd tegevate riikide rühmadeks.

“See on ajalooline võimalus, mis ilmselt lähiajal ei kordu, ütles ta ajakirjanikele. Brok märkis, et tihedamad rühmitused võivad moodustuda teatud valdkondades, näiteks kaitseküsimustes.

Broki kommentaarid järgnesid Euroopa Liidu eesistuja Itaalia keeldumisele muuta oma ettepanekuid põhiseaduse üle peetavate kõneluste peamise komistuskivi suhtes.

Itaalia välisminister Franco Frattini eiras Hispaania ja Poola nõudmisi säilitada kolm aastat tagasi vastuvõetud hääletusõiguse süsteem ning ütles esmaspäeval, et põhiseaduse vastuvõtmata jätmine on parem halvast põhiseadusest.

Brok märkis, et see ei ole mingi tragöödia, kui valitsustevahelised kõnelused põhiseadusliku leppe üle jätkuvad tuleva aasta alguses, kui EL-i eesistuja on Iirimaa.

Konvendis töötanud Klaus Haensch hoiatas samuti, et suutmatus dokumenti vastu võtta võib tuua kaasa äärmiselt ebameeldivad tagajärjed.

Itaalia loodab, et nädalavahetusel toimuval EL-i tippkohtumisel siiski jõutakse üksmeelele ühenduse põhiseaduses, milles nähakse ette ühenduse institutsioonide reformimine enne tuleva aasta 1. mail toimuvat laienemist 10 riigi võrra.

Läbirääkimiste venimine järgmisse aastasse võib tekitada probleeme nii EL-i laienemisele mais kui Euroopa Parlamendi valimistele juunis.

“Kui see (vaidlus) kestab nelipühani, siis on meil tõesti vaja püha vaimu abi,” ütles Brok.